Madskole med både Hulk og grin

26 børn brugte den sidste uge af sommerferien på madskole i Højslev

15. august 2019, 12:09
1 af 2 For Linea Marker Warmdahl Mouritsen (nummer to fra venstre), har det været en grineren oplevelse at gå på madskole i Højslev i den sidste uge af sommerferien. Yderst til højre er det Randi Knudsen, der er en af fem frivillige på madskolen. Foto: Henrik Bagge
2 af 2 Spinat har givet den helt rigtige farve til Hulks morgenpandekager, som børnene har fået hjælp til af madskolens frivillige Randi Knudsen og 15-årige Villads Vester Bundgaard. Foto: Henrik Bagge

Højslev Skal man tro Linea Marker Warmdahl Mouritsen på 10 år fra Dommerby, har det været en grineren oplevelse til fem kokkehuer ud af fem at gå på madskole i Højslev i den sidste uge af sommerferien.

- Jeg synes, det har været virkelig sjovt. Jeg kan godt lide at lave mad og hjælper også med aftensmaden derhjemme, men her har vi også lært noget nyt og fået nye venner, siger Linea i køkkenet på Højslev Skole, hvor hun sammen med sin gruppe er i gang med at lave de smukkeste hulk-grønne pandekager.

Det skal være sjovt

26 børn i alderen 8-12 år deltog i uge 32 i madskolen på Højslev Skole.

Formålet med Madskoler er at lære børn og unge om sund kost og motion på en sjov og aktiverende måde, og i ugens løb har de lært om kostråd, madspild og hygiejne, og at man skal spise varieret og huske fuldkorn, fisk og grøntsager.

De landsdækkende madskoler er arrangeret af 4H i et ikke-kommercielt samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000, og de omkring 100 madskoler har haft deltagelse af 1900 madglade børn og knap 500 frivillige instruktører.

Bedstefar er også med

En sådan er Randi Knudsen, og hun har ugen igennem forsøgt at holde de sprælske børn til gryderne, men hun har nu ikke været alene om det.

I alt har de været fem til at holde hånd i hanke, lige fra yngstemand Simon Pedersen, der med sine 13 år er blevet for gammel til selv at deltage, til 80-årige Svend Erik Bundgaard, der også bruger ugen til at hygge sammen med sit barnebarn Villads på 15, der også er frivillig.

Hulks morgenpandekager

Randi Knudsen betegner årets hold som harmonisk og homogent, men det er også nogle ivrige unger med spræl i.

- Så det er godt med opskrifter, der har mange opgaver, så der er noget at rive i, griner Randi, mens hun bladrer gennem madskolens bog med opskrifter, der alle er lavet af stjernekokken Per Thøstesen med fokus på fedtfattigt og grønt.

Men det er ikke ensbetydende med kedeligt, for appetitligt ser det ud, om der så er tale om Hulks morgenpandekager med jordbær, hvor det ligger lige på den flade med spinat til den hulkgrønne farve, til Nam Nam brød med yoghurt-dip.

En tur på landet

Ugen har også budt på en ekskursion med bus til Sevel, hvor Linda og Kurt Heldgaard driver en økologisk gård med køer, grise, høns og geder og en tilhørende gårdbutik.

Og for 10-årige Linea var det ugens højdepunkt.

- Turen ud på gården var det sjoveste. Vi var inde ved grisene og ungerne, der kun var en dag gamle. Vi lærte også om køerne, og så fik vi en masse grøntsager med hjem, siger Linea, der skal i gang med blandt andet at lave chips af nogle af grøntsagerne.

- Som en del af madskolen skal de ud på en fødevarevirksomhed, og her i området er det oplagt med gårdbesøg, så det bruger vi gerne på forskellige gårde, siger Randi Knudsen.

Glad fødevareminister

Også den nye fødevareminister, Mogens Jensen (S), var i ugens løb på madskole, da han lagde vejen forbi skolen på Islands Brygge i København til en gang brændende kærlighed.

- Det er supervigtigt, at de næste generationer lærer at spise og tilberede sund, varieret og bæredygtig mad, så jeg synes, det er et fantastisk initiativ, sagde Mogens Jensen ved den lejlighed til LandbrugsAvisen.

Hos Landbrug & Fødevarer er man også glad for konceptet og samarbejdet bag madskolerne.

- Det er så vigtigt, at vores børn får viden om maden, så de selv kan træffe deres egne sunde valg – både nu og i fremtiden. Jeg er stolt over, at vi i Landbrug & Fødevarer er med til at arrangere Madskoler, lyder det fra Anne Arhnung, direktør i Landbrug & Fødevarer.

På madskolen i Højslev kom forældre torsdag forbi til smagsprøver, og fredag fik børnene overrakt et madskolebevis, inden det mandag var tilbage til hverdagen med ordinær skolegang.