Svendegilde: 50 år med Præst på Sjørup Traktor

I 1969 gik han i lære som traktormekaniker hos Sjørup Traktor, og han er der endnu

28. august 2019, 10:27
1 af 3 Hverken Svend Præst eller hustruen Anne Grethe er vant til røde løbere, men det er nu heller ikke hver dag, man kan fejre 50 år på den samme arbejdsplads, som Svend Præst gjorde det hos Sjørup Traktor fredag. Foto: Henrik Bagge
2 af 3 Der var også en hilsen fra Hendes Majestæt Dronningen, der havde sendt »Den kongelige belønningsmedalje med krone«, som Svend Præst stolt bar på jakkesættet. Foto: Henrik Bagge
3 af 3 Svend Præst havde til lejligheden været i gemmerne for at find sin lærlingekontrakt fra 15. august 1969, der gav ham den fyrstelige sum af 1,80 kr. i timen, der dog allerede fra 1. september samme år steg med fem øre i timen. Foto: Henrik Bagge

Sjørup Det var kun en måned siden, USA satte en mand på månen, da Svend Præst i august 1969 startede i lære hos Sjørup Traktor.

Om de dér også opfattede ansættelsen af den unge Svend som »et lille skridt for mennesket, men et stort skridt for menneskeheden«, vides ikke, men han er der i hvert fald endnu.

Fredag i sidste uge kunne Sjørup Traktor så sige tak for foreløbigt 50 gode år til Svend med et gilde på Savværksvej 2, hvor firmaet har hjemme.

Med forret, hovedret, kagebord og fadbamser ad libitum til den stort anlagte reception var der ikke sparet på noget, og der var da også dagen igennem en lind strøm af gæster, der tog den gennem æresporten og op ad den røde løber for at sige Svend Præst tak og tillykke.

Fra nær og fjern var de kommet, både gamle og nuværende kolleger og kunder, familie og sågar nogle gamle skolekammerater.

Hilsen fra majestæten

Der var også en hilsen fra Hendes Majestæt Dronningen, der havde sendt »Den kongelige belønningsmedalje med krone«, som Svend Præst stolt bar på jakkesættet.

Frem af gemmerne var også fundet hans lærlingekontrakt fra 15. august 1969, der gav ham den fyrstelige sum af 1,80 kr. i timen, der dog allerede fra 1. september samme år steg med fem øre i timen.

Dengang blev han udlært traktormekaniker, i dag er han eksportsælger. Sådan er 50 år gået hos Sjørup Traktor for den 66-årige Svend Præst, der dog ikke har aktuelle planer om at trække sig tilbage lige foreløbig.

Formen fejler nu heller ikke noget, hvilket den cykelglade Svend senest demonstrerede i sommer, da han tog den på raceren fra hjemmet i Kjeldbjerg til Nordkap og tilbagelagde 2894 kilometer på 15 dage.