Kjeldbjerg Bypark: Nu skal der fældes træer

Det var nærdemokrati for fuld udblæsning, da forsamlingshuset blev fyldt til borgermøde

12. september 2019, 11:39
Kurt Lomborg (stående) fra byparkudvalget gav ved hjælp af power points en grundig orientering om, hvor langt processen med etablering af parken er kommet, og hvad der nu ligger foran Kjeldbjerg-borgerne af arbejdsopgaver. Foto: Henrik Bagge

Kjeldbjerg De måtte i hast dække op til flere, men kaffen, brunsvigeren og bollerne med ost og rullepølse slog alligevel rigeligt til, da der tirsdag i sidste uge var inviteret til borgermøde i Kjeldbjerg Forsamlingshus, og omkring 40 nysgerrige borgere fyldte den lille sal til sidste sæde.

På dagsordenen var den kommende Kjeldbjerg Bypark, som hen over sommeren blev en realitet, da Viborg Kommune på byens opfordring købte en tilgroet grund på cirka 2000 kvadratmeter mellem børnehaven Myretuen og Kjeldbjergvej, hvor de lokale nu har fået lov til at gå i gang med at indrette parken, stort set som de vil.

Alle skal høres

Hvis bare loven overholdes, har kommunen nemlig ikke tænkt sig at trække en masse bureaukrati ned over projektet, men det betyder ikke nødvendigvis, at det bliver som en frokost i det grønne at få parken op at stå.

Der er nemlig andre, der skal spørges for at få en bypark, som alle er glade for, og på tirsdagens orienteringsmøde var spørgsmålene mange fra både naboer og de frivillige, som i stor stil har lovet at give en hånd med til de godt 40 arbejdsopgaver, som byparkudvalget indtil videre har identificeret.

Det er jer, der bestemmer

Det var udvalgets Kurt Lomborg, der tog dirigentstokken og ved hjælp af en række power points gav en grundig orientering om, hvor langt man er kommet i processen, og hvad der forestår af arbejde for byens borgere, inden man kan åbne en park i byens centrum.

- Det bliver ikke sådan her, det kommer til at se ud. Med mindre I synes, det er sådan, det skal se ud, indledte Kurt Lomborg med at slå fast.

- Det er nemlig jer, der bestemmer, og intet er besluttet. Alt er i spil, og alle har ret til en mening og komme med indspark.

Nærdemokratiet i spil

Og indspark kom der på en af de aftener, hvor nærdemokratiet blev testet for fuld udblæsning.

Det var de store linjer, der blev diskuteret, men indimellem også med helt lokale nedslag, som for eksempel hvem, der skulle sørge for at holde parkens toiletter rene, og naboer der var interesserede i støj- og lysgener fra parken, der ifølge oplægget blandt andet kommer til at rumme en multibane, et glashus og shelters med udekøkken og toiletter.

Den del, der handler om planlægning og lokalplan, er altså allerede til en side, og nu skal man bare blive enige om, hvad parken helt specifikt skal rumme, og ikke mindst i gang med at få det hele finansieret.

Tak for godt forarbejde

Men mens spørgsmålene var mange, var det ikke skepsis, der prægede mødet, og til sidst fandt en borger det på sin plads at slutte af med at give en hånd for et godt forarbejde af udvalgets Anne-Marie og Kurt Lomborg og Anna Lise og Aage Storgaard.

- Det er fandme godt lavet, og det fortjener stor ros. Og så er det jo Kjeldbjerg, det her, så det skal nok blive godt, lød det.

Nu ligger der i hvert fald en masterplan, som så kan udvides, indskrænkes eller ændres, men det første, der skal ske, var alle enige med Kurt Lomborg i.

- Nu skal vi i gang med at fælde træer.