Lundø har fået et torv

Nu kan snakken gå ved landsbyens gadekær

12. september 2019, 15:41
1 af 2 De travle folk afprøver her det nye torv i Lundø by. Privatfoto
2 af 2 Det var ikke helt nemt at få tribunen hen til det nye torv, men det lykkedes. Privatfoto

LUNDØ Tidligere havde enhver landsby med respekt for sig selv et gadekær, hvor folk mødtes for at vande kreaturer og slå en sludder af.

Sådan et har Lundø nu også fået - omend i en noget mere moderne version, der skal danne rammen om spontane møder og store og små arrangementer. Uformelle som formelle.

Æblehaven, som Lundøs nye samlingssted hedder, ligger centralt placeret og er til at få øje på, når man kommer kørende ad landsbyens eneste indfaldsvej, Lundøvej.

Til højre, lige skråt over for Sweaterbutikken, har man gennem de seneste uger kunnet observere hårdtarbejdende folk fra halvøen bevæbnet med skruemaskiner, pensler og geringssav, og også øl- og vandbærere er blevet spottet.

»Bette Røde« gjorde jobbet

Nu står der en smuk voliere med fugle i stærke farver, en fin træterrasse samt borde, bænke og en tribune.

Tribunen i tre niveauer blev dog ikke bygget på stedet, og det gav anledning til et øjebliks uro, for hvor mange skulle der mon til for at løfte sådan en sag?

Heldigvis var der hjælp at hente hos Lasse og Lone Nyström, hvis røde Bedford-lastbil med gul kran blev sat i sving, og der blev klappet, da »Bette Røde« kørte ind på pladsen, og tribunen blev hejset ned. Om lidt tilføjes blomsterkasser, og så skal der plantes.

Klarer selv vedligehold

Æblehaven ligger mellem æbletræer omkranset af vilde blomster på et areal udlånt af Arne og Bodil Skov. Selve kæret er der også, omend i en skrumpet udgave, hvor fuglene i volieren kan vandbade.

Bæredygtighed er også tænkt ind i projektet på flere måder - det meste er nemlig lavet af lærketræ, og så er det flytbart.

Æblehaven er det senest realiserede projekt i regi af Lundø Øråd. Det er støttet økonomisk af Landsbyfonden i Skive Kommune og Spar Vest Fonden, mens Højslev El står for belysningen. De lokale skal selv stå for pleje og vedligeholdelse af arealet og faciliteterne.

Æblehaven bliver indviet 14. september.