Familien på Flintegård I år mangler der frugter på træerne

En enkelt nats frost på et forkert tidspunkt er skidt nyt for æblehøsten

14. september 2019, 06:56
1 af 2 Familien på Flintegård er far John, søn Cornelius og mor Dorthe. Foto: Britta Kristiansen
2 af 2 Stenovnen er blevet en uundværlig del af sommeren på Flingegården. Foto: Britta Kristiansen

Sommer Familien Noe på Flintegård ved Daugbjerg - mor Dorthe, far John og sønnen Cornelius - lever med og af naturen omkring dem. De har mange dyr og dyrker selv al deres frugt og grønt. Og derfor er familien også meget afhængig af vejr og vind.

Og det kan man se på frugt-træerne på gården netop nu. For der er slet ikke de frugter, som der plejer at være.

- Vi havde en enkelt nat med syv frostgrader i maj. Det har betydet særdeles meget for især frugttræerne, siger Dorthe Noe, mens hun viser rundt blandt træerne. Der ligger nogle få små, hårde og umodne æbler på jorden, mens træet ikke ligefrem bugner.

Og sådan er det bare, når man lever på den måde, som familien Noe gør, og er der ingen æbler, så er det bare ærgerligt.

Til gengæld har man haft godt gang i kartoflerne denne sommer. Og det er vigtigt. For familien Noe spiser kartofler både morgen, middag og aften, som Dorthe siger med et smil.

Pizza-ovn i haven

Men - der er ikke kun kød, fisk, kartofler og grønt på menuen om sommeren på Flintegården.

Familien har nemlig købt sig en udendørs stenovn til pizza-bagning. Den står ved siden af det fine røde lysthus. Og der bliver bagt mange pizzaer sommeren igennem. For de smager altså helt fantastisk lige fra ovnen.

Og det er vigtigt for Dorthe at slå fast, at familien overhovedet ikke er »frelste«, når det kommer til at spise det, som de selv laver. De synes bare, at det smager meget bedre, når det kommer af egen avl.

Eksempelvis var familien i sommer i København nogle dage. Og her fandt de meget af maden alt for dyr og af for lav kvalitet. Fordi de ved, at de kan gøre det bedre selv.

Kødet fra deres grise er eksempelvis af virkelig god kvalitet. Grisene lever nemlig i skoven og får masser af muskler af at rende frit op og ned af bakkerne. En flæskesteg fra sådan en gris skal stege længe ved svag varme - så bliver det virkelig godt.

Hønsemøg til planterne

Dorthe bruger cirka 1500 kroner på frø til køkkenhaven og 800 kroner på planter til drivhuset - så det er heller ikke gratis at dyrke selv. Hun vander køkkenhave og drivhus. Resten af haven får lov at klare sig med vand fra oven.

Hønsene i hønsegården er nogle af de vigtigste dyr på gården. For de leverer nemlig den livsvigtige gødning til alt det, der skal dyrkes. Den magre jord i Fjends er ikke meget værd uden en ordentlig gang hønsemøg.

Der bliver også lavet birkevin på gården. Dorthe og John tapper fra de mange birketræer på grunden og laver vin af det. Ægteparret har også en rygeovn, hvor der bliver røget mange fisk fra deres egen lille sø. Så der er nok at give sig i kast med som selvforsynende.

- Tiden er vores begrænsning. Når vi begge har fuldtidsarbejde og har stedet her - så er der ikke meget tid til andet. Jeg ville også gerne gøre endnu mere her. Men der er grænser for, hvad vi kan nå, siger Dorthe, der til daglig underviser kommende landmænd på Asmildkloster Landbrugsskole, mens John er leder på en fabrik.

Og efter en sommer på gården, så er det snart tid til at sylte, lave saft og meget andet - så man kan bevare de gode sager til langt ind i 2020.

(Artiklen er afsnit 2 i en lille serie, hvor Fjends Folkeblad besøger familien Noe på Flintegård, hver gang årstiden skifter. Afsnit 1 kan du læse her)