Bliv klogere i biografens mørke

Kirsten og Kristian gør det, og du kan også bare læne dig tilbage og tage imod fra den forunderlige naturvidenskabs verden

28. september 2019, 12:33
Kirsten Dybdal og Kristian Ibsen Hansen synes, at det er guf at slænge sig i de bløde, røde sæder i Vestfjendsskolens biografsal, når de på tirsdag aftener vinteren igennem deltager i gratis, livestreamede foredrag fra naturvidenskabernes univers. Foto: Henrik Bagge

Vridsted Med foredragsserien »Offentlige foredrag i Naturvidenskab« har man mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab.

Igen denne vinter er det muligt at komme med på en fjernlytter og -kigger fra dit eget lokale bibliotek, forsamlingshus eller gymnasium, når engagerede forelæsere gør befolkningen klogere på alle grene af naturvidenskaben.

Foredragene livestreames nemlig fra Søauditorierne på Aarhus Universitet til en lang række byer i kongeriget, og i Fjends er man koblet på foredragsserien i både Vridsted, Hald og Knudby.

Gammeldags biohygge

I Vridsted er det Kristian Ibsen Hansen, der er den ansvarlige for, at der er hul igennem til Aarhus Universitet, når borgerne kan følge de livestreamede foredrag på storskærm med surround sound fra en af de røde plysstole i Vestfjendsskolens biografsal med 32 pladser.

Vridsted var også med på linjen sidste sæson, og mens den tekniske del af arrangementet fungerede fint, haltede det en lille smule med at lokke folk til.

- En 12-15 stykker per gang, vil jeg skyde på. Så det måtte gerne blive flere, siger Kristian Ibsen Hansen og indskyder, at der også er kaffe og småkager til foredragene.

Gamle biografsæder

Han er selv fast inventar til foredragene sammen med sin bedre halvdel, Kirsten Dybdal, der som SFO-leder også til daglig har sin gang på Vestfjendsskolen.

Mens de bløde biografsæder, som skolen i sin tid købte fra en nedlagt biograf, i sagens natur er populære blandt skolebørnene, når film er en del af undervisningen, synes Kirsten Dybdal også, at de næsten i sig selv er en ekstra attraktion, når vinterens tirsdag aftener bruges i godt selskab med nogle af landets klogeste hoveder.

- Sidste år delte vi brochurer ud i hele byen, og selv om der ikke kom så mange, var der i hvert fald ikke nogen, der gik herfra og syntes, det havde været dårligt, siger Kirsten Dybdal.

Tag med ud i rummet

Det første foredrag den 8. oktober bærer titlen »På rumkrydstogt ud i Solsystemet« og er af astrofysiker Hans Kjeldsen. I oplægget til foredraget lyder det:

»Vi drager på et rumkrydstogt og oplever en række fascinerende naturscenerier i Solsystemet. Vi besøger planeter, deres måner og småplaneter, asteroider og kometer, hvor betagende billeder og målinger afslører verdener, som er meget forskellige fra Jordens.«

Andre foredrag bærer titlerne »Snedige bakterier«, »Viden om vand« og »Luften vi indånder«. Man kan læse mere om de i alt syv foredrag på ofn.au.dk.

Niveauet er højt, og man vil blive udfordret, men uanset faglige forudsætninger er der udbytte at hente på alle foredragene, som i øvrigt ikke bliver tilgængelige for offentligheden på nettet efterfølgende.

Foredragsserien er arrangeret af Science and Technology på Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.