Åbent Hus i Vestre Landsret

100 års ret og retfærdighed fejres lørdag med både foredrag og skuespil

03. oktober 2019, 06:51
Pressefoto

Viborg Den 1. oktober er det 100 år siden, at den vigtigste retsreform nogensinde så dagens lys, da Danmark i 1919 fik sin store retsplejelov.

Det var en skelsættende begivenhed, for med retsplejeloven fik vi detaljerede bestemmelser i form af over tusind forskellige paragraffer for, hvordan blandt andre politi, anklagemyndighed og domstole skulle forvalte landets love.

Og Vestre Landsret som institution blev altså etableret i Viborg i forbindelse med denne retsreform i 1919.

Begivenheden fejrer Vestre Landsret ved at åbne dørene på Asmildklostervej 21 lørdag den 5. oktober klokken 10-15, og der er arrangeret en bred vifte af aktiviteter i dagens anledning.

Opfører skuespil i retten

I udvalgte retssale vil der være forskellige foredrag hele dagen med fokus på retsplejeloven og Vestre Landsrets historie.

To gange i løbet af dagen kan gæster opleve »retten blive sat« i form af et skuespil over en retssag med deltagelse af anklager, forsvarer og dommere.

Viborg Museum bidrager til fejringen af retsreformen med flere historiske foredrag i løbet af dagen, det ene med fokus på retsopgøret efter 2. verdenskrig.

Det andet er fortællingen om den tidligere landsretsbygnings forvandling fra Vestre Landsret til nyt, moderne bymuseum.

Lektor Lars Andersen fra Aalborg Universitet fortæller om straffeprocessen før retsreformen i 1919, mens landsdommer Eva Staal fra Vestre Landsret tager sig af historien om retsreformen fra 1919 og 100 år frem.

Gæster kan møde både landsdommere, domsmænd og administrativt personale på dagen. Der er også et quizhjørne og rundvisninger, så alle nysgerrige har mulighed for at få et kig bag kulissen i landsretsbygningen, hvor offentligheden normalt ikke har adgang.