Pas på hjorte i trafikken

Viborg Kommune har næstflest påkørsler på landsbasis

03. oktober 2019, 15:47

Fjends Højsæsonen for påkørte hjorte starter nu, og Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 forventer ny rekord med over 4000 henvendelser de næste tre måneder.

Det er nemlig typisk fra starten af oktober, vagtcentralen registrerer en markant stigning i henvendelser om påkørsler, og det skyldes, at dagene nu bliver kortere og mørkere.

- Efterår er lig med flere hjorte, der kommer galt afsted i trafikken. Det er ikke hjortens skyld, til gengæld kunne bilisterne undgå mange ulykker, hvis de satte farten ned på bestemte strækninger og tidspunkter. Det gælder selvsagt de steder, hvor der skiltes for dyrevildt, men også generelt omkring skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen. Især i de mørke timer eller omkring skumring og dæmring, lyder det fra Michael Carlsen, biolog og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.

Når solen står op og går ned

Hjortene er mest aktive omkring solnedgang og solopgang, og det er derfor også i disse tidsrum, at flest hjorte krydser vejene.

I efterårs- og vintermånederne betyder det, at flest hjorte påkøres klokken 06-09 om morgenen og igen klokken 16-21 om aftenen, da hjorte og biler i højere grad end på andre tidspunkter benytter vejene samtidigt.

Et sammenstød mellem en bil og en hjort kan ende med alvorlige skader for både hjort, bilist og bil, og Michael Carlsen anbefaler derfor, at man holder ekstra øje med hjorte i trafikken i efterårs- og vintermånederne.

I alt påkøres mere end 10.000 hjorte om året i Danmark. Viborg Kommune er med 351 henvendelser i 2018 om påkørte hjorte den kommune med næstflest påkørsler i Danmark kun overgået af Aalborg Kommune med 434. Det viser en opgørelse fra Dyrenes Beskyttelse.