Bingo: Kæmpefund af 700 år gammel møntskat

Kølsen blev med ét til et arkæologisk Klondike med fundet af Viborgegnens største møntskat nogensinde

04. oktober 2019, 13:53
1 af 2 Det var mønter fra omkring år 1300, der fik Morten T. Olesens detektor til at gå i selvsving. Foto: Viborg Museum
2 af 2 Det var Morten T. Olesen fra Vorde og en kammerat, der måtte gnide øjnene en ekstra gang, da mønterne blev ved med at vælte frem af jorden på en mark i Øster Kølsen. Foto: Viborg Museum

Kølsen De vil nok sent glemme onsdag den 25. september 2019.

Da Morten T. Olesen fra Vorde og en kammerat var ude at dyrke deres hobby med en metaldetektor på en mark ved Øster Kølsen, var der bingo på den helt store skala.

De havde ellers ikke fundet noget af betydning på marken, men med ét bimlede og bamlede det som den helt store jackpot på den enarmede i Las Vegas, da de pludselig registrerede det ene signal efter det andet.

Og da de gravede, viste det sig at være danske penninge fra slutningen af 1200-tallet eller starten af 1300-tallet.

Kontaktede Viborg Museum

Da de havde fundet omkring 40 mønter, hvoraf de fleste lå på et ganske lille område, var de klar over, at det måtte være en sag for Viborg Museum.

Og da arkæolog Mikkel Kieldsen kiggede på mønterne, kunne han konstatere, at de alle var af samme type, og det kunne konkluderes, at der formentlig er tale om en møntskat, der er dukket frem til jordoverfladen i forbindelse med pløjning på marken.

Herefter blev det aftalt, at museum og amatørarkæolog i samarbejde skulle på skattejagt, og ved afsøgning af den forhøjning, hvor de første mønter var fundet, kunne teamet hurtigt indkredse den formodede placering af skatten.

Slået under Erik Menved

Efter cirka fire timers forsigtig gravning med skovl og ske nåede de ned til den uforstyrrede del af møntskatten, og her lå stadig næsten 100 mønter samlet i en stor klump på størrelse med en knytnæve.

Skattens beholder - måske en læderpung - var der derimod ikke spor af efter omkring 700 år i jorden.

Af de i alt cirka 180 mønter er en del slået under Erik Menved, der var konge i Danmark fra 1287 til 1319.

På den tid var der generelt urolige tider i landet, og set i det lys er skatten fra Øster Kølsen sikkert gravet ned af frygt for plyndring i ufredstiden.

Et fantastisk fund

Arkæolog Mikkel Kieldsen, der er ansvarlig for detektorfund i Viborg Museums område, er begejstret for det flotte fund.

- Det er et fantastisk fund. Der er ikke tvivl om, at det er den største møntskat i Viborg Museums ansvarsområde i nyere tid. Det er også den største skat, der er fremkommet med detektorens hjælp, siger Mikkel Kieldsen i en pressemeddelelse.

Den præcise placering, hvor møntskatten blev fundet, vil ikke blive oplyst. Viborg Museum har tidligere fået indleveret en stor mængde detektorfund fra området, men aldrig fra den mark, hvor skatten altså nu er fundet og bjærget fra.