Dynasti: 40 år med atletik i familien Toft

Edith og Poul Toft får Månedens Buket for deres mangeårige indsats for Stoholm Atletik

09. oktober 2019, 15:22
Poul og Edith Toft har fået overrakt Månedens Buket. Foto: Britta Kristiansen

Stoholm Når unge atleter fra Stoholm Atletik klarer sig så godt og har gjort det igennem fire årtier - så skyldes det især én familie.

Familien Toft med Edith og Poul Toft i spidsen er dem, der startede atletikklubben i Stoholm for præcis 40 år siden.

Og selv om Poul næste gang fylder 83 år, så er han stadig træner to gange om ugen. Edith Toft har både været træner og siddet i bestyrelsen i næsten alle årene siden 1979. Nu er hun dog ude af foreningsarbejdet - men interessen for atletik er der stadig.

I familien Toft er det ikke bare forældrene, der er vilde med atletik. Både børn, svigerbørn og børnebørn er eller har været meget involverede - og har skabt store resultater.

Mødtes til atletik

Det startede alt sammen med, at Poul og Edith mødte hinanden på atletikbanerne i Odense. De var begge dygtige atleter. Senere har flere af deres børn og børnebørn mødt deres kommende ægtefæller på atletikstadion.

- Det har været godt for både børn og børnebørn at have atletikken - også da de flyttede herfra. De søgte straks den nærmeste atletikklub i den by, hvor de skulle studere - og på den måde havde de hurtigt et naturligt socialt netværk med ligesindede, siger Edith om noget af alt det gode, der er kommet ud af at være en atletik-familie.

Edith var idrætslærer på Stoholm Skole - og det var sådan, at atletik blev introduceret i Stoholm. Det blev en naturlig del af idrætstimerne - og snart flyttede man op på stadion, så børn kunne gå til atletik i fritiden, samtidig med, at de også lavede atletik i skolen.

En tæt familie

Og på den måde er rigtig mange atletik-stjerner blevet udklækket i Stoholm.

- Vi har jo haft mange - lige fra marathon-løberen Thijs Nijhuis til hammerkasteren Hans Barrett. Stoholm har altid været en fødekasse, hvor vi har udviklet talenter, der så er rejst videre, fortæller Poul og Edith Toft, da Fjends Folkeblad er på besøg.

Ind ad døren denne dag i hjemmet i Stoholm kommer barnebarnet Katrine Toft Væsel, der netop med mand og børn er flyttet til Gammelstrup. Hun fortæller om familien Toft:

- Vi er nok en speciel familie. Vi har altid været meget sammen - også omkring atletikken. Ud over at være familie, så er vi også hinandens venner. Ikke engang når vi har ferie, rejser vi langt fra hinanden, for familien har nu fire sommerhuse inden for det samme område på Fur. Vi kan bare gode lide at være sammen. Og så er vi alle bidt af atletik. Jeg har aldrig tænkt på det som andet end positivt, at både mine forældre og bedsteforældre var engageret i atletik. Det var skønt at de altid var der og bakkede op, siger Katrine, der er tidligere dobbelt sølvvinder ved DM i atletik - og lige nu på barsel med sin yngste.

Lang og tro indsats

Poul og Edith Toft havde selvfølgelig egne børn og siden børnebørn med i klubben.

- Men for os stoppede det ikke der. Vi ville også gerne gøre en indsats overfor andres børn. Så derfor blev det en livsstil at være indenfor atletikken. Og vi er meget stolte af de mange resultater, som vores atleter fra Stoholm har lavet siden hen, siger Edith Toft.

Næste generation af Toft’er er på vej. Edith og Poul Toft har således nu fire oldebørn. Og lur mig, om ikke de kommer til at lave atletik.

Den store frivillige indsats, som Edith og Poul Toft har lavet i Stoholm, fortjener stor anerkendelse. Derfor får de Månedens Buket, der er bundet smukt af Kornblomsten i Stoholm.