Ude med riven: Lad de nedfaldne blade ligge

Dit rod i haven er et paradis for insekter, fugle og pindsvin

15. oktober 2019, 08:42
Pressefoto

Fjends Det er blevet efterår, og de danske haveejere oplever i disse dage, at deres græsplæne bliver dækket til af nedfaldne blade og kviste.

For mange er det et irritationsmoment, der skal af vejen, men det forhindrer dyrelivet i at kunne udfolde sig i haven, hvis man fjerner blade og kviste fra jorden.

Det fortæller biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen, i en pressemeddelelse.

- Mange haveejere bander over de nedfaldne blade, fordi det betyder arbejde med at rode dem sammen og få dem væk i sække. Men bladene skal slet ikke væk. Bladene fungerer som lune dyner for insekter og andre smådyr og skaber derfor et fantastisk spisekammer for solsorten, som er afhængig af at kunne gå og vende blade og rode efter insekter under dem, siger Michael Carlsen.

De isolerende blade er nemlig et oplagt skjulested for biller, edderkopper, bænkebidere og andre smådyr, så når solsorten skal finde føde, kan den gå på opdagelse i bladene og finde en dynge lækkerier.

Et paradis for dyrene

Mange haveejere har typisk en brændestabel eller en bunke med mursten stående i et hjørne af haven, hvor plæneklipperen og riven ikke kan nå hen.

De steder er guld værd for dyrene, og biodiversiteten får lov at blomstre, fordi man netop ikke forstyrrer området.

- Måske har man rester af mursten liggende, fra dengang huset blev bygget, eller de sidste teglsten fra da taget blev skiftet flere år tilbage. Men det gør slet ikke noget, for det er et paradis for bænkebidere, skovsnegle og larver, siger Michael Carlsen.

Blade er altså isolerende, og derfor fungerer en bunke af dem også som vintersoveværelse for pindsvinet, der går i hi på denne årstid.

Så hvis man gerne vil være en dyre- og biodiversitetsvenlig haveejer, må man tage en beslutning om, hvor de nedfaldne blade og kviste skal samles og stå uberørt. Jo mere opryddet en have er, jo mere artsfattig er den også.