Energi Fyrer du for gråspurvene?

Mange har en vrangforestilling om den energimæssige tilstand i deres eget hus

27. oktober 2019, 06:26
Illustration: Orlando Florin Rosu

Alt ser fint ud på overfladen, men hulmuren mangler isolering, og det samme gør rør og lofter, og langs vinduesrammen løber en kølig brise.

En rundspørge foretaget af YouGov for Dansk Byggeri blandt danske boligejere viser, at kun otte procent mener, at deres hus er i energimæssig dårlig stand.

Det står i skærende kontrast til, at hele 34 procent af vores boliger rent faktisk har et energimærke E eller dårligere, som betyder, at huset for eksempel er mangelfuldt isoleret, og at energiregningen ligger i den høje ende.

- 65 procent af vores bygninger er bygget før 1980 og altså før, der for alvor blev sat energikrav til vores bygninger. Derfor er der rigtig mange ældre parcelhuse, bungalows og så videre, hvor el- og varmemålerne løber lige lovlig hurtigt. Det er tankevækkende, at kun en meget beskeden del af boligejere ved, at de fyrer for gråspurvene, siger energipolitisk chef i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen.

Forkert fokus

Bygninger står i dag for cirka 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug.

- Udfordringen er, at når boligejerne ikke kender eller fejlvurderer den energimæssige stand af deres bolig, så når de heller ikke dertil, hvor de overvejer, om de for eksempel skal hulmursisolere eller installere en ny varmekilde. Mange fokuserer på nyt køkken og bad og glemmer for eksempel at se på husets yderskal og rør, siger Camilla Damsø Pedersen.