Energi Brug energien der, hvor du er

Sådan får du lys og varme uden store regninger

27. oktober 2019, 14:09
Foto: Colourbox

Når dagene bliver kortere og køligere, rykker vi indenfor.

Vi bruger mere tid på tv og computer, vi tænder lys i mørket og skruer op for radiatoren.

Det betyder alt sammen også højere el- og varmeudgifter og større klimapåvirkning. Vores elforbrug er for eksempel 45 procent højere på en dag i december sammenlignet med en dag i juli.

Ingen dyre investeringer

Men med nogle enkle råd kan du minimere forbruget i vinterhalvåret. Der er for eksempel meget at spare ved kun at bruge energi, når du reelt har brug for den.

- Det behøver ikke at kræve en masse dyre investeringer at spare energi. Man kan for eksempel spare el ved at fylde opvaskemaskinen op, kun tænde lyset i det rum, man opholder sig i, og vaske ved lavere temperaturer. Den slags små ændringer koster hverken tid eller penge. Tværtimod sparer man penge, siger Line Kold fra Energistyrelsen.

Det meste tøj kan sagtens blive rent ved lavere temperaturer. Vasker man for eksempel ved 20 grader i stedet for 40 grader, sparer man cirka 55 procent af elforbruget.

Skru ned for varmen

Når det kommer til varme, ligger over 80 procent af vores årlige forbrug i fyringssæsonen mellem oktober og april.

Her lyder det gode råd at indstille varmtvandsbeholderen til 55 grader og at indstille alle radiatorer ens. Og så er der meget at spare ved at skrue en smule ned for varmen.

- Hvis du sænker temperaturen i dit hus bare én grad fra f.eks. 22 til 21 grader, sparer du fem procent på varmeregningen, siger Line Kold.

Skift til LED-pærer

Og ifølge Energistyrelsen er der oplagte energiforbedringer i boligen, der nærmest skriger efter at blive kigget på.

- Nogle forbedringer kalder nærmest på at blive udført. Rørisolering og hulmursisolering tjener sig generelt meget hurtigt hjem. Men det kan også være så enkelt som at skifte til LED-pærer. Bare én LED-pære sparer rundt regnet 700 kroner i el i sin levetid sammenlignet med halogenpærer, siger Line Kold.