3 MENINGER: It-adfærd på skoleskemaet

Hvad mener du om at sætte it-adfærd på skoleskemaet?

03. november 2019, 06:19
1 af 3 JØRGEN SVENSON, VRIDSTED Selvfølgelig skal it-adfærd sættes på skoleskemaet. Konsekvenserne kender vi jo allerede, hvor it med mobil/iPad/PC er en livsstil hos mange unge. Mobning er blot et eksempel, der kan udmønte sig i chikane, men man skal også være opmærksom på, at en uskyldig besked nogle gange helt kan misforstås i den anden ende. Og prøv at se dig om i f.eks. venteværelser, hvor mange af 10, der anvender et elektronisk middel. Mange er så afhængige, at de ikke kan undvære noget at trykke på. Indfør også evt. it-frie perioder i hjemmet, så man husker, hvordan familien ser ud!
2 af 3 LISE HALD, SPARKÆR Jeg er bestemt helt enig med Jørn Guldberg. Det er så vigtigt, at børn og unge lærer at begå sig på nettet. At man kan bruge Emma Gads gamle citater og overføre til den digitale verden, er perfekt for alle os »halvgamle« forældre, som aldrig selv har lære alt det, den digitale verden byder på. Når 83 procent af befolkningen mener, at det er en god ide, at it-sikkerhed, færdselsregler og god opførsel på nettet skal på skoleskemaet, er jeg da heller ikke uenig med dem. Jeg har først selv lige hørt om »Bliv cybersikker med Emma«. Den bør alle forældre måske høre om.
3 af 3 TOMMY LØNSTRUP NIELSEN, DAUGBJERG It-adfærd er da vigtigt at få på skoleskemaet. Tiderne har ændret sig, og det er vigtigt at forstå, at ting, man skriver på internettet, ikke bare er som ord, man slynger ud af munden, der blot bliver i den tid, de tager at sige. Vi ser desværre flere og flere, som ikke forstår, at det skrevne ord også bliver liggende der og ikke ryger ud med ugens reklamer. Derfor kan det være vigtigt at undervise i, hvad der er rigtig og forkert på nettet, ligesom det er vigtigt at undervise i, at man ikke må stjæle en liter mælk i brugsen eller chikanere andre ved at stalke dem.

Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) har lavet en undersøgelse blandt egne medlemmer, der i overvældende grad mener, at eleverne i folkeskolen bør undervises i, hvordan de skal navigere på nettet. IDAs ekspert på it-sikkerhed, Jørn Guldberg, mener, at det er helt afgørende, at børn lærer en stribe basale regler, som sikrer dem mod at komme galt afsted. Det gælder alt fra mobning, chikane og krænkelser til tyveri af data og identitet eller økonomisk udnyttelse. IDA har derfor lanceret »Bliv cybersikker med Emma«, der tager udgangspunkt i 100 år gamle citater fra Emma Gad.