Fjandbohus tager det sidste stik

Det levende kulturhus er en stor buket af aktiviteter

07. november 2019, 10:50
1 af 3 Ole Søndergaard (th) sidder med udspillet, formand for Fjandbohus Søren Alsbjerg har baghånden, og spar-hånden tilhører Poul-Erik Vestbjerg, mens det er sidstemand Bjarne Christensen, der bogstaveligt talt har lagt kortene på bordet til en bordlægger. Foto: Henrik Bagge
2 af 3 Søren Alsbjerg er formand for Fjandbohus og glæder sig til for alvor at få indviet det sidste knopskud på aktivitetshuset: Et helt nyt lokale med både billard/pool og dart. Foto: Henrik Bagge
3 af 3 Ingrid Pedersen er kommet som kaldet fra Sjørup, da Ove Søgaard Jensen (th), Ellen Jönsson og Arne Mortensen manglede en fjerdemand til et spil whist i Onsdagsklubben. Foto: Henrik Bagge

Iglsø Der bliver ikke rigtig sagt noget, men der er hele tiden nogen rundt om bordet, der enten brummer eller klør sig i håret.

Måske er det signaler til makkeren, måske er det ingenting. Det er umuligt at vide for en udefrakommende, men sikkert er det i hvert fald, at det ser mere end vanskeligt ud med at få væltet Bjarnes bordlægger.

Vi er i Fjandbohus, det levende omdrejningspunkt for fællesskaberne i Iglsø, og Onsdagsklubben er samlet for at spille whist.

Det er nemlig det, man spiller her. Ikke mousel, ikke bridge, men whist.

- I bridge må man ikke sidde og snakke sammen, så det går ikke her, griner Søren Alsbjerg.

Bjarnes bordlægger

Søren Alsbjerg er formand for Fjandbohus og fast deltager i Onsdagsklubben. I dag er de lige nøjagtig nok til to hold, men det er kun, fordi de har sendt bud efter Ingrid Pedersen, der ellers ikke længere er fast inventar, efter hun flyttede til Sjørup.

Hun spiller ved det andet bord sammen med Ove, Ellen og Arne, men ved Søren Alsbjergs bord er alvoren ved at gå op for Ole Søndergaard. De får ikke skovlen under Bjarne denne gang.

- Bjarne, den tror jeg da, du fik held med, siger Ole.

- Ja, det var æ og sæj ski´ te´, griner Bjarne og modtager lidt mønt fra de små, medbragte læderpunge. Det er ikke skødet på huset, der spilles om her.

- Sidder du i uheld en dag, taber du 30 kroner, oplyser formanden.

Et væld af aktiviteter

Derimod handler det om at komme hinanden ved og have det godt og sjovt i selskab med ligesindede. Og det gør sig ikke bare gældende for Onsdagsklubbens whist-hold.

Der er nemlig et væld af andre aktiviteter i det meget levende Fjandbohus, der blev omdannet til kulturhus, efter skolen blev nedlagt i 1984.

Mandag aften danner huset rammen om Fjends Fotoklub, tirsdag formiddag mødes et hold damer for at male sammen, og torsdag aften tager Anne Grethe Præst pusten fra de fremmødte med en omgang »Step«.

Så er der ældreklubben, der vinteren igennem afvikler en foredragsrække, der også krydres med musikindslag, ligesom der afholdes deciderede koncerter på stedet. Til november kommer Peter Vesth for eksempel igen.

Så rummer huset en slags bogbytningscentral, hvor man kan aflevere gamle bøger og gå derfra med nye både tirsdag og onsdag.

Og det sidste nye er, at der er kommet både nye vinduer og døre i kælderen, så man har kunnet indrette et spritnyt rum med både billardbord og dartskive.

Det er sjældent et kønt syn, når landsbyernes nedlagte skoler får lov at stå og sygne hen, men ved straks og insisterende at få omdannet skolen til et levende aktivitetshus, må man konstatere, at Fjandbohus og borgerne i Iglsø endte med at tage det sidste stik.