Nybyggeri: Så meget sparer du på energien

Du kan spare op til 90 procent af udgifterne ved at flytte i et hus bygget efter Bygnings-reglementets krav til energiforbrug

16. november 2019, 11:58
Pressefoto

Energi Vinduer og døre, der holder på varmen, lofter, gulve og vandrør, der er isoleret, og et jordvarmeanlæg fremfor et gammelt oliefyr.

Nye huse bygget efter BR18, som er bygningsreglementets seneste regler, er generelt bedre isoleret og mere tætte. Det ses tydeligt på energiregningen.

Hvis du bor i et 140 kvadratmeter stort hus bygget mellem 1961 og 1979, som ikke er renoveret, bruger du cirka 90 procent mere energi, end hvis du rev huset ned og byggede et nyt på grunden. Det viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse.

- Nybyggede huse er generelt mere tætte, og så er varmeforsyningen mere effektiv. Et gammelt oliefyr fra 1960’erne holdt op imod et moderne jordvarmeanlæg, der nærmest ikke bruger nogen energi, gør jo en kæmpe forskel på varmeregningen. Når man bygger nyt i dag, så bygger man samtidig grønt, fortæller økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Nura Deveci.

Mange penge at spare

Hvis du bor i et hus bygget fra 1980 og frem til 1998, bruger du cirka 50 procent mere energi end i et nybygget hus.

- Hvis man ser det over en periode på 30 eller 40 år, som en familie typisk bor i deres parcelhus, så er der ganske mange penge at spare på energiregningen, ud over bedre indeklima, mindre træk og alle de andre fordele, som følger med et nyt og bedre isoleret hus, siger Nura Deveci.

Renover energirigtigt

Fokus på at spare på energien i bygningsreglementet gjorde sig først for alvor gældende for bygninger fra 1980 og frem. Men 65 procent af vores bygninger i Danmark er bygget før 1980.

- Der er altså mulighed for at spare masser af energi i vores huse ved enten at bygge nyt eller energirenovere. Hvis man vælger at energirenovere, kan man ud over besparelserne på energiregningen hente forskellige tilskud hos energiselskaberne og få fradrag til lønudgifter med håndværkerfradraget, fastslår økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Nura Deveci.