Foredrag om tyskerpiger

Iglsø Ældreklub præsenterer tirsdag journalist og forfatter Merete Just

23. november 2019, 06:39
1 af 2 For mange var lørdag den 5. maj 1945 nok en regnfuld, men glædens dag i Skive. For tyskernes lokale kærester var det derimod en tung dag med fornedrelse, angst og ydmygelse. Foto: Skive Byarkiv
2 af 2 Mange lokale piger blev klippet, da fredsbudskabet havde lydt. Her har et par af dem mistet lokkerne i en seng på Hotel Jylland i Skive. Foto: Skive Byarkiv

Iglsø Gennem syv årtier har vi hørt om de piger, der fik tyske soldater som kærester under besættelsen af Danmark i 1940-45, og om overfald, ydmygelser og klipninger af tyskerpiger, der blev slået hen som »drengestreger«.

Tirsdag den 26. november klokken 14 holder prisvindende journalist ved Skive Folkeblad, Merete Just, foredrag i Iglsø Ældreklub på Fjandbohus med baggrund i hendes bog »Tyskernes piger«.

Under arbejdet med bogen fik Merete Just adgang til dokumenter, der ellers ikke er tilgængelige for offentligheden, i Rigsarkivet og Landsarkivet for Nørrejylland.

På baggrund af en gigantisk research i disse såvel som i kirkebøger, illegale blade, avisartikler og interviews fortælles den dramatiske historie om de piger, der gennem årtier måtte leve med tavshed, skam og natlige mareridt.

Skive-egnen hårdt ramt

Danmarks Frihedsråd fandt det nødvendigt at beskytte tyskerpigerne mod lynch-justits lige efter fredsbudskabet.

Men saksene ventede på dem, og i mange tilfælde var de forlængst klippet, da politiet hentede dem. Mange af dem glemte det aldrig, og Skive-egnen var – set i forhold til indbyggerantal – et af de steder i landet, det gik hårdest for sig.

Antallet af såvel klipninger som tyskerbørn er større, end vi hidtil har haft grund til at tro, og tavsheden lever helt op til vor tid.

Der vil ved foredraget være gode tilbud på de i alt tre bøger, Merete Just har lagt navn til.