Selfie: Byrødder på slap line

Et byrådsmøde var i sidste uge flyttet til Stoholm for at komme tættere på fjandboerne

27. november 2019, 11:04
Byrådsmedlem Simon Moore Højer-Simonsen (K) benyttede hjemmebanefordelen til at tage en selfie med lokale tilhørere i baggrunden. Foto: Simon Moore Højer-Simonsen

Stoholm Byrådet i Viborg Kommune har indført en kutyme med en gang om året at flytte et byrådsmøde ud af rådhuset og til en af kommunens øvrige byer.

I 2018 besøgte man Bjerringbro, og onsdag den 20. november troppede det 31 medlemmer store byråd minus et par stykker så op i Stoholm Fritids- og Kulturcenter for at afvikle et helt almindeligt byrådsmøde fra klokken 17.

Byråd for hele kommunen

Det var således ikke under påskud af at have noget særligt Fjends-relateret på dagsordenen, men mere for at vise, at man er byråd for hele kommunen.

I Stoholm havde det turnerende byråd lokket en god snes stykker af byens borgere af huse. Om nogle af dem er »fastliggere« til byrådsmøder, hvortil der som bekendt altid er offentlig adgang, vides ikke, men der var i hvert fald nok nogle stykker, der lod sig overraske lidt over afviklingen.

Klaret i en ruf

For eksempel holdt fordommen om kommunale møder som noget, der altid trækker i langdrag, slet ikke stik for dette byrådsmøde, der var overstået på mindre end en time.

- Dette møde var også et af de hurtige, men vi har generelt ikke møder på flere timer, kunne det lokale byrådsmedlem Simon Moore Højer-Simonsen (K) efterfølgende afsløre.

- Langt de fleste sager har jo været behandlet i både fagudvalg og Økonomi- og Erhvervsudvalget, hvor de er snakket igennem, og der er opnået enighed. Så det er kun, når der er større sager som budget eller sager, hvor vi er uenige, at der bruges lang tid på debat, som for eksempel i sagen om P-huset i Viborg for nylig.

Har det godt sammen

En anden fordom om byrådsarbejde er givetvis, at fløjene konstant modarbejder og skælder ud på hinanden. Men her var en nærmest hyggelig og jovial tone partierne imellem med hyppig udveksling af små jokes og godmodig drilleri.

Men heller ikke det var ifølge Simon Moore Højer-Simonsen en iscenesat virkelighed, fordi man var kommet i byen.

- Det er meget normalt i Viborg, at vi har det godt sammen og snakker pænt til hinanden. Selv om man er politisk uenige, kan man jo godt opføre sig pænt. Så selv om vi driller hinanden, eller bølgerne en sjælden gang går højt i en diskussion i byrådssalen, så sidder vi trods alt sammen en halv time senere og spiser og hygger. Det handler om den politiske uenighed og om at gå efter bolden og ikke manden, og det, synes jeg, vi generelt er gode til, modsat hvad jeg hører fra andre kommuner i landet.