Lokalskribent 10 år med friplejehjem i Sparkær

28. november 2019, 08:32
Hans Peter Johansen skriver om Nordstjernen og dens leder Bente Bay, som han her har gaver med til. Arkivfoto

SPARKÆR Det var den 1. november 10 år siden, at Friplejehjemmet Nordstjernen som et af landets første friplejehjem officielt blev åbnet, selv om de første beboere først flyttede ind den 15. november.

Dagen blev stille og roligt markeret med en dejlig middag for beboerne, personalet, bestyrelsen for Nordstjernens Venner samt den tidligere bestyrelse for den selvejende institution. Forstander Bente Bay kiggede i sin tale tilbage på de første 10 år, der har budt på både op- og nedture, men heldigvis mest op.

Hun startede selv allerede den 1. maj 2009 og var med i hele etableringen sammen med bestyrelsen. Herefter kom Anni Antonsen (sygeplejerske) og Per Langhoff-Jensen (serviceleder) til, og de er der alle endnu. 1. november startede yderligere personale, hvoraf tre - Alice, Else og Berit (Søs) - stadig er tilknyttet Nordstjernen.

- Det har været 10 år, hvor vi har grinet og grædt sammen, og hvor vi har fået opbygget et enormt stort ejerskab til Nordstjernen - det er vores hjertebarn, og ingen skal komme for godt i gang med at sige noget om vores hus, vores personale eller vores beboere, sagde Bente Bay ved jubilæet.

At det overhovedet er blevet til et 10 års jubilæum, er lidt af et mirakel. For det blev en vanskelig fødsel tilbage i 2009 i en tid med finanskrise og begrænsede muligheder for låntagning. I den daværende bestyrelse oplevede vi en »påskekrise« i 2009, da en forventet lånefinansiering pludselig blev annulleret.

Dermed var gode råd dyre, og de gode råd kom fra primært gode kontakter i Nordea Viborg samt de tre pengeinstitutter Salling Bank, Sparbank Vest og Kronjylland, der dengang alle havde afdelinger i Stoholm. Det lykkedes at få strikket en finansiering sammen, så renoveringen kunne sættes i gang.

Heldigvis for det, for ellers havde vi ikke fået det fantastiske friplejehjem, som nu har været et godt hjem for mange beboere i 10 år. Og netop »hjem« har for Bente Bay og medarbejderne haft første prioritet i arbejdet for og med beboerne.

Mange er af den fejlagtige opfattelse, at et friplejehjem er et privat plejehjem, hvor man kan købe sig til en plads. Det er det slet ikke. Det er borgerens kommune, der afgør, om man er berettiget til en plejehjemsplads. Er man det, kan man frit vælge et kommunalt plejehjem eller et friplejehjem. Det er kommunen, der betaler for plejen.

Også »Nordstjernens Venner«, som er en støtteforening med ca. 100 medlemmer, har med forskellige bestyrelser gjort et kæmpe arbejde gennem årene og i samarbejde med Nordstjernen sørget for masser af ugentlige aktiviteter for beboerne og interesserede fra lokalområdet. Også sommerfest og sommerudflugt er med hjælp fra »Vennerne«.

Efter godt 20 år i bestyrelsen for den selvejende institution har jeg selv fået Nordstjernen godt ind under huden. Derfor er det også en glæde fortsat at kunne hjælpe med lidt hjemmesideredigering og facebookopslag, ligesom både Karen (konen) og jeg nyder hver mandag formiddag, hvor vi er »skubbere« for de beboere, der gerne vil ud i den friske luft.

Nordstjernen er først og fremmest et godt sted at bo, men også et stort aktiv for Sparkær med masser af arbejdspladser og et samlingssted for byens og områdets ældre i forbindelse med arrangementer.

Derfor er det også helt afgørende for Nordstjernens fremtid, at Danske Diakonhjem torsdag kan invitere til rejsegilde for 26 helt nye moderne plejeboliger.