Frugtbart første møde om stationsbygning

Et omfattende arbejde med at skabe nyt liv i Stoholms stationsbygning blev tirsdag sat på skinner

28. november 2019, 16:46
1 af 2 Der var stor virkelyst blandt de cirka 25 fremmødte til det første info- og arbejdsmøde for at bevare stationsbygningen i Stoholm. Foto: Henrik Bagge
2 af 2 Finn Godrim er talsmand for »Bevar stationsbygningen i Stoholm«, og på tirsdagens møde var han tilbage på Stoholm Skole, hvor han underviste for mange år siden. Foto: Henrik Bagge

Stoholm Omkring 25 personer på en skala fra nysgerrig til engageret mødte tirsdag aften frem til et i hast arrangeret første info- og arbejdsmøde på Stoholm Skole for borgere, der gerne ser stationsbygningen i Stoholm bevaret og udnyttet.

Den mulighed blev nemlig åben, da DSB i løbet af mandagen meldte ud, at man ville udsætte den planlagte nedrivning af stationsbygningen til den 13. januar, så borgerne i Stoholm kunne få en mulighed for at præsentere en bæredygtig plan for bygningens fremtid.

Den beslutning var der selvsagt stor tilfredshed med i borgergruppen, hvis talsmand og fakkelbærer, Finn Godrim, dog også understregede, at der ikke var tid til at hvile på de laurbær.

Hvis man ikke i løbet af halvanden måned er i stand til at præsentere en seriøs plan for både indhold og økonomi i bygningen, vil nedrivningen blive gennemført som oprindeligt planlagt.

Ingen tid at spilde

Derfor er der ingen tid at spilde, understregede Finn Godrim, der nu om dage arbejder med relationspsykologi, men også har en fortid som lærer på Stoholm Skole, som han tirsdag var tilbage på.

- Jeg vil ikke stikke jer blår i øjnene. Vi bliver virkelig nødt til at give den en skalle, og der bliver brug for mange møder. Så det er en kort, men intens periode, vi går i møde, sagde Finn Godrim, der i hast havde fået tilvirket en overskuelig power point-gennemgang, der gjorde rede for status, inden en række forslag til planlægning, organisation og strategi blev præsenteret og diskuteret.

Men mens han understregede alvoren i den stramme tidsplan og den presserende deadline for projektet, lagde han også stor vægt på den forbrødring, der på meget kort tid har sat ind mellem borgergruppen og både DSB og Viborg Kommune.

DSB er en ven

Fra kommunen har både borgmester Ulrik Wilbek (V) og formand for Teknisk Udvalg Johannes Vesterby (V) stillet sig positive over for en fremtidig udnyttelse af bygningen på visse betingelser, mens DSB tilbyder konsulenthjælp og erfaringsdeling fra andre projekter med at skabe nyt liv i nedlagte stationsbygninger.

- Det er mit indtryk, at DSB faktisk er glade for det, vi gør. De er ikke en fjende, de har bare ikke vidst, at vi gerne ville noget med det, og de kunne ikke vente til evig tid, sagde Finn Godrim på mødet.

For at understrege velviljen fra DSB kunne han oplyse, at han snart vil modtage både en nøgle og tegninger over bygningen, så man kan besigtige den nærmere, ligesom det åbner mulighed for en eventuel event på stedet i løbet af december. DSB har også lovet at sende en konsulent til et borgermøde, når et sådant er annonceret.

Dem regner Finn Godrim med at afholde to af. Et i løbet af et par uger med orientering og diskussion, og et andet i starten af det nye år med præsentation af indhold og køreplan for projektet.

Stor virkelyst

Men først skal der sættes fut i det store, organisatoriske arbejde, og en koordinationsgruppe med Finn Godrim i spidsen mødes torsdag til det første møde.

Og andre er allerede i gang. Der blev nemlig på aftenen også etableret en række arbejdsgrupper, der dels skulle udvikle ideer, dels skulle få engageret endnu flere mennesker end alle dem, der allerede er med på vognen.

Og en gruppe, der skal få de unge inddraget, har allerede haft det første møde og har sendt ideer til koordinationsgruppen.

Virkelysten på det første møde var i det hele taget stor, og der blev både oprettet en research-gruppe, en eventgruppe og en gruppe med opgaven at få aktiveret de ældre.

Og så var der alle dem, der ville stille nogle af deres personlige kompetencer til rådighed. Inger vidste noget om vedtægter, Rakel vidste noget om kommunikation, og Poul Erik vidste noget om organisation.

Adam vidste noget om grafik og video, Camilla ville gerne være referent til møderne, og Ernst i Søndergade tilbød at lægge værksted til de mange møder.

Og hvis han fik tidspunkterne at vide i god tid, ville Ernst endda sørge for at varme værkstedet godt op på forhånd og lave kaffe.