Stifinder: Tre musketerer med snuden i sporet

Avisen var med, da den første af en række naturstier omkring Mønsted blev etableret

30. november 2019, 12:44
1 af 6 Ove Harrestrup (tv), Kurt Mosgaard og Per Bugge Vegger (i forgrunden) hyggede sig onsdag med at afmærke den første natursti i Daugbjerg Plantage. Foto: Henrik Bagge
2 af 6 Per Bugge Vegger var på hjemmebane, da markeringen af den første natursti omkring Mønsted startede lige uden for hans hjem. Foto: Henrik Baggge
3 af 6 Et mærkat skrues på pælen, så gæsterne ved, at de befinder sig på rød rute. Foto: Henrik Bagge
4 af 6 Det er særdeles indbydende omgivelser, man bevæger sig ud i, hvis man tager rød rute fra Mønsted ud mod Daugbjerg Plantage og ove kalkgruberne hjem igen. Foto: Henrik Bagge
5 af 6 Et benzindrevet pælebor er øverst på ønskelisten, hvis man skal markere en fem kilometer lang natursti. Foto: Henrik Bagge
6 af 6 Et benzindrevet pælebor er øverst på ønskelisten, hvis man skal markere en fem kilometer lang natursti. Foto: Henrik Bagge

Mønsted En kold ånde står som en sky fra en rutineret piberyger, da Per Bugge Vegger kommer trillende hen ad vejen ved sit hjem uden for Mønsted på en gul havetraktor med en voksen trailer spændt efter.

På traileren ligger cirka 25 pæle savet til i samme længde og en pæn dynge værktøj for den velforsynede handyman.

Per ligner en glad gris i det kølige og tørre efterårsvejr, men han er også i godt selskab.

Ved vognens side går henholdsvis Ove Harrestrup og Kurt Mosgaard, og de tre musketerer er på vej til at gennemføre første etape af et stort projekt, de har involveret sig i.

Kører på kaffe

En række nye naturstier er en del af områdefornyelsen i Mønsted, og de skal efter hensigten give både tilflyttere, rutinerede Mønsted-borgere og gæster en på naturopleveren.

Per, Kurt og Ove skal i dag have afmærket den første af disse naturstier, og de er startet med kaffe og franskbrød med ost og marmelade klokken 9 i hjemmet hos den tidligere daglige leder af Mønsted Kalkgruber, inden de nu har bevæget sig ud i terrænet i den nærliggende Daugbjerg Plantage, hvor målet for deres første indsats med afmærkning af naturstier er en fem kilometer lang rute.

Den kan siden udvides til 10 kilometer, og samlet forventer de at få afmærket omkring 20 kilometer nye naturstier, men det når de først i mål med til foråret, så i dag vil de nøjes med at plante 25 pæle på denne første strækning. Det betyder, at der skal en pæl i jorden for cirka hver 200 meter.

Ove går i dybden

Pælene skal et pænt stykke ned, men det betyder ikke det store med et benzindrevet pælebor mellem hænderne.

Ove ser ud, som om han aldrig har bestilt andet, da han går i dybden med det første hul. Det var da vist bare sådan, det skulle være, bliver de enige om, og Per springer straks til med en skruemaskine og et rundt, rødt mærke, der skal på alle pælene, så skovens gæster ved, at de er på rød rute.

Pælene ryger foreløbig i jorden uden at være malet, og så vil de vente til foråret med at se, om de fremstår tydeligt nok i landskabet, eller de eventuelt lige skal have en gang svenskrød.

- Det er alt sammen noget, vi har købt ved Hedeselskabet, for det er dem, der har givet penge til projektet, så alt det, vi kan købe hos dem, har vi selvfølgelig gjort, siger Kurt Mosgaard om sponsoren, der har bevilget 25.000 kroner til materialer.

Når ruten ind omkring Mønsted, ud til kalkgruberne og tilbage til Daugbjerg Plantage er endeligt tegnet ind, vil der ved starten af den blive sat et kort op med en lille forklaring på rutens længde, så folk ved, om de er i gang med 30 eller fem kilometer.

Men denne rute er allerede nu klar til afbenyttelse, og man kan med fordel starte den både inde i Mønsted og fra parkeringspladsen på Kalkværksvej ved kalkgruberne.