Cykelsti på vej til Gammelstrup

Kommunen har lyttet til de bekymrede borgere i trafiktung lilleby

10. december 2019, 11:10
Det er her på denne strækning, at der mangler 250 meter cykelsti, som kommunen nu ser ud til at levere på. Arkivfoto: Henrik Bagge

Gammelstrup Teknisk Udvalg i Viborg Kommune har på et møde for nylig indstillet til byrådet, at et antal trafiksikkerhedsprojekter godkendes, og et af de foreslåede projekter er sideudvidelse med en cykelsti på det stykke af Birkesøvej-Gammelstrupvej, der går igennem Gammelstrup.

Borgerforeningerne i både Gammelstrup og Stoholm har gjort kommunen opmærksom på det uforstandige i, at der blot mangler 250 meter cykelsti gennem den lille by for at få en cykelsti fra Stoholm til at hænge sammen med en cykelsti fra Gammelstrups udkant til Birkesø.

Dobbeltrettet cykelsti

Og den anke har man altså taget alvorligt »af hensyn til trafiksikkerheden for de bløde trafikanter«, som det lyder i referatet fra mødet.

Den foreslåede cykelsti vil dermed blive del af den allerede vedtagne sideudvidelse af hele den 5,5 kilometer lange Gammelstrupvej/Birkesøvej.

Indstillingen lyder på en 2,5 meter bred dobbeltrettet cykelsti på de 250 meter gennem byen fra den nyetablerede sti ved byskiltet og frem til den eksisterende sti bag om kirken til en budgetteret pris på 275.000 kroner.

Klar til ekspropriering

Udvidelsen kræver, at kommunen indleder ekspropriationssag vedrørende de berørte matrikler, såfremt der ikke kan indgås frivillige aftaler om køb, men det burde ikke blive et problem, ifølge koordinator i Gammelstrup Borgerforening Sabrina Geggie.

- Vi har holdt et møde for de fem involverede lodsejere, og ingen af os har tænkt os at gå imod, siger Sabrina Geggie, der selv har det længste stykke jord på den vestlige side af vejen.

Trafikken er giftig

Og at der nu omsider er udsigt til den ønskede cykelsti, er selvsagt noget, hun kan glæde sig over.

- Det er jo virkelig positivt. Også fordi, at man føler, at de er klar til at lytte. Men selvfølgelig mest i forhold til færdslen gennem byen. For lige nu er den rigtig farlig. Det er giftigt for os, der bor her, men også for dem, der kommer og skal krydse vejen her. Vi har jo skolesøgende børn længere ude ad Birkesøvej, som kommer kørende ad cykelstien, indtil de skal op på vejen gennem byen, og når de skal hjem igen, skal de jo krydse vejen, og med den hidsige og tunge trafik, der er, så er det en temmelig uholdbar situation, siger Sabrina Geggie.

Den situation ser der altså nu ud til at blive lavet om på, og hvis alt går efter planen, vil udvidelsen ske i løbet af 2020.