Mere varme venter i det fjerne

Tidsplanen kommer til at holde på Stoholm Fjernvarme, selv om varmepumper leveres med forsinkelse

02. januar 2020, 12:10
1 af 3 Varmemester Kris Sørensen (tv) og formand for Stoholm Fjernvarme Henry Jensen ser frem til at tage de nye varmepumper i brug fra den 1. juli 2020. I baggrunden er det folk fra Design Smeden Harald Søndergaard i Tastum, der har gået på byggepladsen sammen med TM Entreprenørfirma fra Vinderup. Foto: Henrik Bagge
2 af 3 Fra byggepladsen kan varmemester Kris Sørensen i det fjerne se Stoholm Fjernvarme på Industrivej 16, hvorfra der er lagt i alt 450 meter rør i jorden fra det eksisterende anlæg bagom Ågade og ned til den nye adresse på Ågade 75. Foto: Henrik Bagge
3 af 3 Sådan ser de nye rør ud, der over 450 meter forbinder det nye anlæg på Ågade 75 med Stoholm Fjernvarmes central på Industrivej 16. Foto: Henrik Bagge

Stoholm En pløret start på vinteren har ikke sat en stopper for de planlagte aktiviteter på adressen Ågade 75 bag Bilstrup Karosseri i Stoholm.

Det er her, den nyeste knopskydning på Stoholm Fjernvarme kommer til at ligge på en 4000 kvadratmeter stor grund, når der fra den 1. juli 2020 også kan fyres med varmepumper i byen.

Og den dato kommer til at holde stik, regner formand for Stoholm Fjernvarme Henry Jensen med, selv om der er så meget rift om varmepumper for tiden, at leveringstiden kommer til at trække lidt ud.

Et omvendt køleskab

Fra byggepladsen kan man mod nord se Stoholm Fjernvarme på Industrivej 16, hvorfra der er lagt i alt 450 meter rør i jorden fra det eksisterende anlæg bagom den industri, der er langs Ågade, og ned til den nye adresse, der kommer til at rumme et anlæg på 2,5 MW.

Luft til vand-varmepumperne virker ved at omdanne varmeenergien i udeluften til rumvarme og varmt brugsvand, og mens tre kompressorer kommer til at fylde inde i huset, bliver der udenfor opstillet ni ventilatorer, som tager luften ind og laver den om til varmt vand. Anlægget virker populært sagt som et omvendt køleskab.

Kommer an på prisen

Stoholm Fjernvarme kører også videre med både gasmotor og træpillefyr som hidtil, og hvornår og hvor meget, det nye anlæg skal benyttes, kommer til enhver tid an på prisen på el og gas, og det bliver altid den billigste kilde på dagen, der benyttes.

- Vi kan skifte mellem vore kilder, lige som det passer os. Kris kommer til at sidde dernede og optimere hele tiden, hvad der bedst kan betale sig at køre med. Det nye anlæg har den fordel frem for eksempelvis solvarme, at det her kan vi bare slukke for. Det bestemmer strømmen. For kan det bedst betale sig at køre med gasfyret for at sælge strømmen, så gør vi selvfølgelig det. Og er det billigere med træpiller, så gør vi det, siger Henry Jensen.

Lige til at arbejde med

Den Kris, Henry Jensen taler om, er varmemester Sørensen, der er den, der kommer til at bringe det nye anlæg i brug.

Men selv om han nok kommer til at slide et spor med cyklen i vejen mellem Industrivej 16 og Ågade 75, er det ikke noget, der kommer til at lave fuldstændig om på hans hverdag.

- De siger, at det bare er at starte dem og så køre med dem, så det regner jeg med, lyder det fortrøstningsfuldt fra Kris Sørensen.

Leveringen kan skride

Mange er hoppet med på bølgen med varmepumper, og derfor er Stoholm Fjernvarme blevet stillet i udsigt, at leveringen af dem kan skride en måneds tid.

- Men vi har stadigvæk fået lovning på, at vi er klar til at tage dem i brug den 1. juli 2020. De har så også lovet os, at vi kunne begynde med prøvekørsel omkring den 1. maj, men den del bliver nok rykket en måned, siger Henry Jensen.

Støbearbejdet er bragt til ende med udgangen af 2019, og sidst i januar kommer der et færdigt hus i elementer, der er lige til at stille op på kort tid. Og derefter er det kun at vente på varmepumpernes ankomst, og Henry Jensen glæder sig til at få en variabel mere at gøre med til gavn for den i forvejen meget lave afregningspris i Stoholm.

- Målet er, at vi kan holde os på de samme, lave priser. Vi kender jo ikke hverken gas- eller strømpriser fremover, men vi vil altid forsøge, at presse priserne så langt ned som muligt. Det er givet.