Solskive i Løgstrup blandt årets fund

Det var intet mindre end spektakulært, da et ravstykke fra bronzealderen dukkede op af mulden

05. januar 2020, 07:08
1 af 2 Solskiven fra Løgstrup med baggrundslys. Foto: Viborg Museum
2 af 2 Solskiven fra Løgstrup. Foto: Viborg Museum

Løgstrup Her omkring årsskiftet har de armene i vejret på Viborg Museum. Et ganske enestående fund af en kult-solskive i en urne fra bronzealderen er nemlig landet på top-10 listen over årets mest spektakulære arkæologiske fund i Danmark.

Den ellers undseelige ravskive, der har vist sig at være et af årets mest sensationelle arkæologiske fund i Danmark, stammer fra en plads i Løgstrup.

Spor fra bronzealderen

Helt tilbage i 2008 og 2009 undersøgte arkæologer fra Viborg Museum lokaliteten ved Løgstrup, og til deres store fornøjelse dukkede der enestående spor frem fra bronzealderen (1700-500 f-Kr.), blandt andet flere bronzestøbergårde, samt en større samlingsplads med flere hundrede jordovne i rækker og klynger.

I samme udgravning blev der fundet to urnegrave. Ti år senere er urnerne blevet CT-scannet. Undersøgelserne viste ikke overraskende, at der lå knogler i urnerne. Halvvejs nede i urnen opdagede arkæologerne så en interessant genstand, der på scanningsbilledet havde form som en hockeypuck.

Et enestående kult-fund

Urnen blev i efteråret udgravet ganske omhyggeligt på museet, og her åbenbarede sig en lille fin skive af rav. Skiven måler 3 centimeter i diameter og 0,9 centimeter i tykkelsen.

Ravskiven har ikke været en del af ligbrændingen, da den var placeret i urnen oven på de brændte ben fra en teenagedreng eller pige.

Den har vist sig at være et ganske enestående kult-fund, som der ikke er set mage til i Danmark, siden Nationalmuseet før århundredeskiftet opkøbte en solstang med en lignende solskive i midten, og den er helt fantastisk, når den gennemlyses.

Tårer fra solguden

I Norden var rav meget værdifuldt i bronzealderen. Det var både en handelsvare og et religiøst symbol, og ravet var en manifestation af solens kraft. Det fortæller skriftlige kilder fra omkring 500 før vor tidsregning i Grækenland. Kilderne beskriver ravet som tårer fra solguden Apollon.

- Vores ravskive fra bronzestøbergården i Løgstrup skal utvivlsomt opfattes som et solsymbol. Solsymbolet er hyppige motiver på bronzegenstande og helleristninger, og ud fra denne rige billedverden er det muligt at give visse bud på, hvad man i bronzealderen forestillede sig, at der skete med den dødes sjæl eller hvilket efterliv den døde fik eller kunne tænkes at have indgået i, forklarer arkæolog Lars Agersnap Larsen fra Viborg Museum.