God, gammeldags pizzasvinger

Stoholms nye pizzamand foretrækker at lave pizzaen, som mestrene gjorde det

15. januar 2020, 06:21
1 af 3 Etem Daghan synes, at pizza skal laves på den gammeldags måde, hvor dejen også får en tur rundt i luften. Foto: Henrik Bagge
2 af 3 Etem Daghan synes, at pizza skal laves på den gammeldags måde, hvor dejen også får en tur rundt i luften. Foto: Henrik Bagge
3 af 3 Nørregade 14 i Stoholm er ikke det første pizzeria, Etem Daghan åbner. Tidligere har han haft forretning i både Esbjerg, Ringkøbing, Lemvig, Skive, Holstebro og Skave. Foto: Henrik Bagge

Stoholm Da han startede med at lave pizzaer for 25 år siden, blev han lært op i det stolte håndværk på den helt gammeldags måde.

Det vil sige ligesom dengang, de italienske pizzabagere stadig svingede dejen rundt i luften, som var de jonglører på byens torv eller markedspladsen.

Og selv om de gamle mestre utvivlsomt var bevidste om det spektakulære syn, deres kunster udgjorde, var det mere end bare gøgl.

Ved at jonglere den elastiske og smidige pizzadej oppe i luften, sikrer man nemlig, at dejen trækker sig selv ud, indtil den er ultratynd, som de fleste foretrækker den. Samtidig bliver den dejlig sprød, da luften ikke bliver slået ud af dejen, som hvis man ruller den på bordet.

Elsker sit arbejde

Etem Daghan har lige åbnet pizzeria på adressen Nørregade 14 i Stoholm, og han forsøger at holde det gamle håndværk i hævd.

- Jeg elsker mit arbejde, for jeg ved, hvad jeg laver. Jeg er oplært som rigtig pizzamand og har stor erfaring med det. Og det betyder blandt andet også, at man kan se mig lege med dejen og svinge den rundt i luften, mens man venter. Tilbage i tiden gjorde alle sådan, men ikke mere. Det er en skam, siger Etem Daghan.

25 års erfaring

Han har i alt samlet 25 års erfaring som pizzamand efter starten i Esbjerg midt i 90´erne.

Siden har han drevet pizzeria og restaurant i både Ringkøbing, Lemvig, Skive, Holstebro og Skave, inden han flyttede til Løgstrup med familien.

Herfra har Etem Daghan kun 15 kilometer til Stoholm, hvor han glæder sig til at invitere byens borgere på god, gammeldags pizza i sin restaurant i Nørregade, hvor blandt andet også pastaretter er på menukortet.

Og mens man venter, kan man altså hygge sig med at se en ægte pizzajonglør lave kunster i luften med den ultratynde dej, som var den en frisbee.