Knudby og Hald i spil til landsbypris

Som den eneste landsby i Viborg Kommune er Knudby med i kapløbet om 150.000 kroner

31. januar 2020, 15:48
Et af de lokale initiaver i Knudby var de flotte træbænke, som byens borgere lavede i fællesskab. Foto: Britta Kristiansen

KNUDBY Æren, opmærksomheden og en check på 150.000 kroner.

Det er på spil for de 13 landsbyer i Region Midtjylland, som er kandidater til Landsbyprisen 2020.

I Viborg Kommune er der kun blevet plads til en enkelt landsby - og det er Knudby. I Skive Kommune er det landsbyen Hald i Nordfjends, der er med blandt de 13 sidste.

I løbet af februar bliver feltet skåret ned til fem kandidater - og senere i februar findes vinderen.

Dygtige borgere i Knudby

Om Knudby står der i omtalen:

- Knudby grænser ned til Hjarbæk Fjord og har fokus på at åbne op for områdets naturoplevelser. Frivillige har i samarbejde med nabobyen Ørum anlagt stier omkring den nye Jordbro Engsø og etableret et udstillingshus, udkigstårne og et årligt sømarked. Borgerne er dygtige til at forbinde stier med offentligt tilgængelige markveje, så man kan cykle eller gå til det meste. Knudby har dertil en lang tradition for bæredygtighed. Borgerne har indkøbt en vindmølle og oprettet en vindmøllefond. Byen har i mange år været kendt som den landsby med flest solceller pr. indbygger, og officielt anerkendt som Solby. Næste skridt bliver at sætte fokus på områdets kultur og fødevarer.

Unikke rammer i Hald

Om Hald står der blandt andet:

- Hald ligger i unikke rammer tæt på det historiske Ørslevkloster og landsbyens borgere er gode til at binde natur og kultur sammen. En ny natursti binder byen sammen med klostret, kirken, skolen, idrætsanlægget og det nye borgerhus fra 2017. Her er der både fester, foredrag, film, fællesspisninger, møder, kurser og meget andet. Byens fremtidige udviklingsplaner peger på, at det vilde plante- og dyreliv kommer til at indtage en mere fremtrædende rolle. I »Natur og Ungdom« lærer børnene at nyde og skåne naturen, og samtidig er der en naturbørnehave og -legeplads på vej. Endelig har skolebørnene været med til at anlægge Hald Folkeskov.

Masser af liv

Om baggrunden for prisen, har Udvalget for Regional Udvikling i Region Midtjylland følgende at sige:

- Vi ønsker at fremhæve og fejre de lokalsamfund, der viser nye veje til udvikling. Samtidig ønsker vi at fremhæve, at landdistrikterne og de mange ildsjæle her spiller en vigtig rolle i udviklingen af fremtidens samfund, lyder det fra formand Jørgen Nørby.

Det store felt af kandidater fra hele regionen skaber også glæde hos næstformand i Udvalget for Regional Udvikling, Flemming Knudsen.

- At vi i år har hele 13 gode kandidater, der alle har noget at byde på inden for de syv kriterier, understreger det, vi i forvejen ved. Der er masser af liv, kultur, udvikling og gåpåmod i de midtjyske landdistrikter, siger Flemming Knudsen.