Skal du slukke radiatoren, når du lufter ud?

Du skal ikke fyre for gråspurvene, men det er ikke altid nødvendigt at slukke radiatoren, når du lufter ud

01. februar 2020, 11:43
Når du åbner vinduerne for at lufte ud, så er det ikke altid nødvendigt at skrue ned for varmen samtidigt. Arkivfoto: ColorFactory

Energi Din bolig bør luftes grundigt igennem tre gange dagligt, gerne fem minutter med gennemtræk.

Det er god latin i mange hjem, og det med god grund: En vel-udluftet bolig giver dårligere levevilkår for skimmelsvamp og støvmider, og den friske luft er billigere at varme op, fordi den er mere tør end den fugtige luft, vi ellers har.

Men skal man lukke radiatoren ned, før man åbner vinduet op?

Hvis du har tænkt dig at give udluftningen fuld skrue i mere end fem minutter, så ja. Vinduer og radiatorer sidder ofte sammen, så et åbent vindue få centimeter fra en termostat kan sende radiatoren i det røde felt.

Husk at lukke vinduet igen

Hvis det er en kort udluftning, så er det ikke de store beløb, du får ekstra på varmeregningen ved at lade radiatoren stå åben – men principielt er det altid en god ide at skrue ned, for det kan jo være, du glemmer at lukke vinduet igen, og så bliver det dyrt.

Du behøver ikke skrue ned, hvis du har gulvvarme. Gulvvarme fungerer langsommere, og et kortvarigt temperaturskifte betyder ikke noget. Har du en moderne termostat, som selv reagerer på et åbent vindue ved at lukke ned, så behøver du heller ikke skrue ned manuelt.