Energi: Skift til varmepumpe

02. februar 2020, 11:24
Flere og flere skifter til varmepumper. Det kan give store både økonomiske og miljømæssige besparelser. Foto: PR foto

Energi Jesper Johansen har haft Jysk Rør & VVS i Skelhøje i 15 år og oplever lige nu en interesse for varmepumper, der ikke ligner noget, han har prøvet tidligere.

- Jeg har aldrig haft så mange henvendelser. Folk har i den grad taget varmepumperne til sig, siger han.

Og argumenterne er da også gode. Udover at varmepumpen er miljøvenlig, billig i drift og hurtig at installere, er anskaffelsesprisen kommet ned i et niveau, hvor de fleste kan være med, og hvor varmekilden hurtigt er tjent ind.​​

Stabil varme indenfor

En luft-til-vand varmepumpe er en form for moderne elvarme. Ved hjælp af en kompressor omdannes luftens energi til varme i dit hjem.

Det gælder både brugsvand og varmt vand i radiatorer og gulvvarme. Med en luft-til-vand varmepumpe får man altså en stabil varme indenfor uanset temperaturen udenfor.

Bliver dit hus primært opvarmet med en elbaseret opvarmningsform som jordvarme eller varmepumpe, kan du desuden få reduceret din elpris og dermed skære toppen af din elregning.

Det kræver dog, at din bolig er korrekt registreret i BBR, og at du søger om reduktionen.

Forbrug falder drastisk

Ved årsskiftet blev en halv million enfamiliehuse opvarmet med olie eller naturgas.

Ifølge Dansk Byggeri udleder et hus med oliefyr på 165 m2 og energimærke E omkring 2,74 ton CO2 om året. Det svarer til udledningen fra en gennemsnitlig personbil.

Hvis oliefyret skiftes til varmepumpe, falder udledningen af CO2 til 0,7 ton om året, altså til en fjerdedel.

I et tilsvarende hus med naturgas er CO2-udledningen 2,1 ton om året. Her vil et skift til varmepumpe reducere udledningen til en tredjedel.