3 MENINGER: Livretter

Hvad er dine livretter, og hvordan har de ændret sig?

08. februar 2020, 06:17
1 af 3 NIELS JØRGEN LYNGSØ, KJELDBJERG Umiddelbart fristes jeg til at svare: Gratis mad. Men ellers må jeg pege på noget så gammeldags som stegt flæsk og persillesovs, det er mumms. En god flæskesteg med sprød svær og en god sovs er ej heller at foragte. Men i hverdagen bliver det nok desværre langt oftere til pizza og noget sammenkogt gryderet, serveret med pasta. Det har vist ikke ændret sig meget i nyere tid. Tidens trends går jeg ikke særskilt meget op i.
2 af 3 JEANNETTE KVICK, LÅNUM Igennem min barndom har jeg været vant til det østrig/ungarske køkken, da min far og den side af familien er fra Østrig. Så jeg voksede op med halve og hele fed hvidløg i klar suppe, gullasch som havde simret i flere dage, før det blev serveret, og wiener schnitzel så store, så man havde brug for en ekstra tallerken til tilbehør. Det betød også at det danske køkken fyldte ganske lidt hos os, og det har afspejlet sig i mine madvaner idag. Jeg laver rigtig gerne mad, men det må gerne være specielt eller med et twist. Så en decideret livret har jeg ikke, da jeg har været vant til et alsidigt køkken. Bare det smager godt, så er jeg glad.
3 af 3 ANDERS JAKOBSEN, STOHOLM Jeg må nok være ærlig og sige, at mine madvaner ikke har ændret sig ret meget – jeg er nok lidt konservativ. Det er stort set altid min kone, der laver mad, og det er hun rigtig god til, så det er en kunst ikke at kunne aflæse det på vægten. Jeg er på ingen måde hoppet med på vegetarbølgen, og gode gamle retter som for eksempel medister, flæskesteg, dansk bøf og frikadeller – naturligvis med sovs og kartofler – står højt på ønskelisten. Hvis vi skal være »moderne«, så er lasagne også populært, og både ris og pasta kan bestemt også bruges.

Beboerne i Region Midtjylland elsker deres sovs og kartofler og er i det hele taget glade for vaner, når det kommer til aftensmaden, viser en undersøgelse fra Arla. Nye madtendenser har nemlig ikke ændret på midtjydernes livretter de seneste fem år.

På trods af både vegetarbølge og proteinhype, viser tal fra befolkningsundersøgelser i 2015 og 2019, at midtjyderne har holdt fast i de samme livretter. I 2015 var stegt kylling, frikadeller, pasta med kødsovs og lasagne på top fem hos Karolines Køkken over midtjydernes hverdagsfavoritter, og det er præcis det samme som i 2019.