Bøn fra bønderne: Sol, sol kom igen

To generationer på Hjerrildsminde i Sjørup er ved at miste tålmodigheden med vejrguderne

04. marts 2020, 05:30
Dennis Hjerrild Sørensen og hunden Bella har tanken fyldt til randen og venter på, at solen skal begynde at titte frem over jorderne på Hjerrildsminde. Foto: Henrik Bagge

Sjørup Han har i sine 36 år på fødegården ikke oplevet noget lignende, og han har heller ikke hørt historier om noget lignende fra de generationer, der kom før ham.

De mængder af regn, som har ramt det danske land denne vinter efter et i forvejen meget vådt 2019, er ganske enkelt enestående. Og mens menigmand også finder anledning til at beklage sig, er det for bønderne helt anderledes alvorligt.

Dennis Hjerrild Sørensen er tredje generation på Hjerrildsminde, der ligger på Nørrehedevej lige midt i trekanten mellem Hagebro, Sjørup og Sdr. Resen.

Her fik han for 13 år siden halvpart i slægtsgården, som han nu om dage driver i fællesskab med far Benny, og som blev bygget af Dennis´ bedstefar midt i 50´erne.

Nabo til Karup Å

Her har de 400 malkekøer og dyrker ved siden af 400 hektar jord med majs, korn og græs, som ligger nogenlunde samlet fra hjemmeadressen og ud mod vest.

Dermed ligger mange af arealerne også i umiddelbar nærhed af Karup Å, men det er nu ikke den, der decideret skaber problemer for Hjerrildsminde, som man har hørt det fra bønder omkring især Storåen.

- Karup Å er også godt fyldt op, men det er ikke noget, der rigtig generer vores marker, hvoraf kun en enkelt er svær at komme af med vandet fra. Det er generelt meget højtliggende marker, som vi normalt ikke har problemer med at køre på. Og selv om det er blødt nu, kan et par dage eller tre med tørvejr sikkert gøre, at vi kan færdes der igen. Der skal egentlig ikke det store til her, siger Dennis.

Problemet er for ham og mange andre, at de ikke kan komme af med gyllen, og at der med de store regnmængder simpelthen bare hele tiden bliver mere af den.

De store vandmængder fylder i gylletankene og gør samtidig, at de fleste bønder ikke kan komme på deres jorder.

Hjerrildsmindes 400 køer producerer omkring 20.000 kubikmeter gylle om året, og tankene rummer kun omkring 10.000 kubikmeter, altså cirka halvdelen.

- Så de er fulde til randen, griner Dennis Hjerrild Sørensen.

Kan hjælpe hinanden

Han har lige fået lov til at køre noget ned til en nabo, og så er han også en af hovedleverandørerne til Iglsø Agro og Biogas, der har to tankvogne fra Staby-Rønbjerg Maskinstation beskæftiget med at transportere gylle.

- Og de har også lige været forbi og tømme det nok til, at jeg nok med lidt god vilje kan klare mig i 14 dage igen, men jeg håber på at kunne komme i gang igen i næste uge, siger Dennis Hjerrild Sørensen.

Han fortæller om et online forum for landmænd, der kan dele det med andre, hvis man enten mangler eller har ledig kapacitet i gylletanken for at hjælpe hinanden.

Regnen er ikke regnet med

Hjerrildsminde er i forvejen gearet til at kunne rumme gyllen hen over vinteren, da den store gård er underlagt nogle krav om, at der først må køres gylle ud med nedfælder efter den 1. marts. Men den megen ekstra nedbør er ikke regnet med i det stykke.

- Men det skraber lige an, hvis vi snart får noget godt vejr. Så skal det nok gå, siger Dennis Hjerrild Sørensen, der i øvrigt ser for sig, at det forestående forårsarbejde i marken nok bliver rykket lidt, selv om det ikke bekymrer ham.

- Vi er som regel ikke de første i marken. Men i løbet af et par uger skulle jeg da gerne være i gang med at køre gylle ud til korn. Så det må godt snart få en ende med al den regn, griner Dennis Hjerrild Sørensen.