3 MENINGER: Fare

Hvordan har du oplevet fare, og hvad gjorde du ved det?

07. marts 2020, 06:27
1 af 3 FRANK MIKKELSEN, MØNSTED Jeg har det bedst med en vis kontrol over tingene, men har alligevel i mit 53 år lange liv haft et par gange, hvor der ikke har været helt styr på det. Første gang til svømmeundervisning i fjerde klasse, hvor jeg gik til bunds midt i det store bassin trods både korkbælte og armluffer. Den sidder stadig i baghovedet. Anden gang da min søn som 8-årig styrtede fire meter ned fra et træ, hvor vi ikke kunne holde kontakt med ham, og ikke turde bevæge ham for mulige indre læsioner. Heldigvis var der gode og dygtige folk omkring os, og hvor jeg endte med en mild form for vandskræk, har knægten heldigvis ikke mistet modet for højder.
2 af 3 JEANNETTE KVICK, LÅNUM Mit liv som rally co-driver er implicit fare, da motorsport i sig selv er farligt. Heldigvis er vores sikkerhedsudstyr så avanceret, at selv de vildeste crash (ild, ligge på taget osv) ender med, at man stiger ud og børster støvet af sig. Med det sagt har jeg omvendt et par gange stået i trafikulykker og skullet udøve førstehjælp, til ambulancen kom, hvor jeg har taget mig selv i at uddelegere, organisere og tage styringen uden et sekund at tænke over, hvor alvorligt det er. Der tænker jeg, at min sport har hjulpet mig til at bevare overblik og have overskud i sådanne situationer til at vide, hvordan jeg skal reagere for at kunne yde den fornødne hjælp.
3 af 3 KRISTIAN IBSEN HANSEN, VRIDSTED Heldigvis er det sjældent, at jeg føler farer, men een oplevelse sidder stadig i mig. Det var på motorcykel da jeg var 25 år. På Silkeborgvej i Herning opdager jeg pludselig en række biler foran mig, fordi den forreste, venstresvingende bil i rækken holdt tilbage for en modkørende. Jeg kunne umuligt nå at bremse, baghjulet blokerede, og undvigemuligheder til siden var der ikke. Løsningen på et splitsekund blev den smalle korridor mellem de holdende venstresvingende biler og de modkørende. Jeg rystede over hele kroppen i flere timer og glemmer det aldrig. Jeg solgte motorcyklen kort tid efter.

Torben Asbjørn Nielsen gik for nylig som så mange gange før tur med sin hund Bailey langs Vesterhavet ved Vorupør, da han pludselig sank i til livet i et usynligt område med kviksand. Uden at gå i panik, formåede han at »svømme«, kravle og til sidst udmattet kæmpe sig op på en lille banke af fast sand, men først efter at have haft »hovedet og alting under«, som han siger. Senere fik redningsfolk både ham og hunden sikkert på land igen.