Varmemesteren bliver på sin plads

Selv om han snart runder de 70, har Kris Sørensen ingen planer om at trække sig tilbage

12. marts 2020, 10:34
Varmemester ved Stoholm Fjernvarme Kris Sørensen fylder mandag 70 år, men han og firmahunden Facco har ikke travlt med at komme ud af klappen. Foto: Henrik Bagge

Stoholm Varmemester Kris Sørensen fylder mandag den 16. marts 70 år.

Det får ham dog ikke til at skrue ned for energien, og han skal ingen steder fra det halvtidsjob, han har nu ved Stoholm Fjernvarme, hvor han har været varmemester siden 2001.

Han bor i Stoholm sammen med sin kone og sin hund, bretonen Facco. En datter kommer hjem fra England til fødselsdagen, og sønnen kommer han helt sikkert også til at se. Mads arbejder nemlig også på Stoholm Fjernvarme, hvor han er varmemesterhjælper.

Avisen har i anledning af den runde fødselsdag besøgt Kris Sørensen på arbejdspladsen i den serie, vi kalder »Bagbutikken«, hvor vi kigger ind bag facaden til de mennesker, der holder områdets virksomheder i gang uden at man nødvendigvis render i dem hele tiden.

Hermed giver vi ordet til varmemesteren.

- Min opgave på Stoholm Fjernvarme er...

...at få værket til at køre på alle tider af døgnet. Mads og jeg har tilsammen vagten 24 timer i døgnet, 365 dage om året. Der er altid en af os, de kan få fat på. Det er lidt forskelligt, hvor meget bud der er efter os, for den ene uge kan der være fire-fem opkald, mens der andre uger slet ikke er noget. Det er som regel gasmotorerne eller pillefyret her på Industrivej, der kan være noget med. Der er sjældent noget med gaskedlerne i Skolegade, og de nye varmepumper ved vi af gode grunde ikke noget om endnu. Men vi får besked på en skærm om, hvad der er galt. Og så har vi en serviceordning med motorleverandøren, som vi kan ringe til 24/7, og de kan så råde os til, hvad vi skal gøre. En anden del af mit arbejde er at holde øje med prisen, og jeg kan skifte mellem vore forskellige varmekilder fra dag til dag. Jeg får en prognose her på skærmen, og så planlægger jeg for et døgn ad gangen. Men den første time hver dag går med at køre rundt og se til vore varmekilder på de forskellige adresser i byen. De får lige et morgentjek hver dag.

- Jeg kan lide mit arbejde, fordi...

...det er frit. Vi har 24 timer i døgnet, og jeg må selv om, hvornår jeg laver det, jeg skal. Hvis jeg skal noget en formiddag, og det hele kører, som det skal, så kan jeg bare tage afsted. Og det er også en god bestyrelse, vi har. Der er ingen, der kritiserer eller kigger dig over skulderen, og der er altid fuld opbakning. Det er et alletiders job, synes jeg.

- En god dag på arbejde er...

...når det hele kører, og vi ikke har travlt. Men det kan også være en god dag, hvis der er et brud et sted, og vi finder det hurtigt og får det lavet. Det er en god dag, når man får løst et problem godt.

- Jeg har også tidligere været...

...produktionschef på posefabrikken i Breum. Og før det har jeg også været værkfører på Gyro Maskinfabrik i Skive gennem 17 år. Jeg blev oprindeligt uddannet smed fra en lille landsbysmed i Hindborg i Salling.

I min fritid kan jeg godt lide, at...

...gå på jagt. Og så går jeg lidt i haven også. Det er jeg nødt til, siger konen. Men jeg kan nu også meget godt lide det. Men ellers er det jagt, primært for at komme ud i naturen. Jeg har også tidligere brugt meget tid på at opdrætte bretoner som Facco der. Da tog vi helt til Frankrig og fik dem parret, og jeg havde vel et kuld hvalpe hvert år i 15 år. Så det brugte jeg meget tid på. Men det var helt tilbage i 90´erne.

- Jeg bliver ved...

...lige så længe, jeg har det godt. Jeg har ikke tænkt på at stoppe. Det skulle da kun være, hvis de smider mig ud. Det ved man jo aldrig. Men ellers bliver jeg ved, så længe jeg synes, det er sjovt, og en halv dag passer mig fint. Men der skal ske noget. Jeg skal have noget at tage mig til, ellers bliver tiden for lang.