Kridt skoene til Kalkkaminoen

Ny vandrerute mellem Stoholm og Skelhøje er nu en realitet

19. marts 2020, 09:52
Kalkkaminoen bliver 30 kilometer lang, men kan tilbagelægges i etaper. Ruten går ad såvel nye som mere etablerede strækninger.

Fjends Går det, som foreningen »Kalkkaminoens Venner« satser på, kan traveglade borgere allerede sidst på sommeren begive sig ud på en 30 kilometer lang naturskøn vandrerute mellem Stoholm og Skelhøje.

Foreningen har det seneste års tid stået i spidsen for arbejdet med at fastlægge helt præcist, hvor vandreruten skal gå, og berørte lodsejere på strækningen har givet deres tilladelse til at vandrefolket må passere forbi.

Sidst, men ikke mindst, er finansieringen af projektet, også faldet på plads.

Projektet »Spor i Landskabet« støttet af Nordea Fonden, har nemlig sammen med Viborg Kommune sagt ja til at betale for selve etableringsudgifterne. Det sker mod at »Kalkkaminoens Venner« selv sørger for det praktiske arbejde med at sætte pæle og infotavler ned på ruten.

- Vi har heldigvis tilsagn fra frivillige, som har sagt ja til at stå for det praktiske på hver sin lokale del af ruten. Så nu glæder vi os bare til at komme i gang. Det er en fantastisk fin tur, fortæller foreningens formand Bent Poulsen, som for øvrigt selv har tilbagelagt hele strækningen til fods.

Spor i landskabet

Kalkkaminoen vil veksle mellem egentlige stiforløb og, på sine steder, smalle trampestier og spor, hvilket også falder fint i tråd med konceptet for at være godkendt som et »Spor i landskabet«.

Størstedelen af ruten, cirka 24 kilometer, tilbagelægges i smuk natur ad mark- og grusveje samt trampestier.

Undervejs passerer vandrefolket blandt andet forbi kalkgruberne i Mønsted og Daugbjerg og videre gennem den smukke og særegne Søgård Mose til Kongenshus Mindepark. Herfra over heden til Grønhøj Kro og Museer og frem til Skelhøje Købmandsgård. Hele turen kan naturligvis tilbagelægges omvendt, hvis man vil.

Ideen til Kalkkaminoen udspringer af et samarbejde mellem lokalsamfundene i Stoholm, Mønsted, Daugbjerg, Grønhøj og Skelhøje samt attraktioner langs ruten.

Det er tanken, at vandreruten skal synliggøre områdets DNA med dets kalkminer, flagermus, tørvegravning, opdyrkning af heden og kartoffelkulturen.

På grund af de skærpede corona-restriktioner er foreningens planlagte generalforsamling tirsdag den 24. marts aflyst og vil blive afholdt på et senere tidspunkt.

Læs mere på www.kalkkaminoen.dk