Landbrugstema Vejret - det snakker vi meget om herude

Hos HMP Entreprenør handler det hele lige nu om pumper, kloakledninger og dræn

20. marts 2020, 06:51
Peter Jørgensen, HMP Entreprenør, foran den store gyllevogn, der under normale omstændigheder plejer at køre i døgndrift her i februar. Lige nu render gylletankene over, for det er alt for vådt at køre på markerne. Foto: Pia B. Jakobsen

Landbrug Hos HMP Entreprenør hjemmehørende på heden lidt syd for Fjends går meget af tiden fra december til februar normalt med klargøring af maskiner, og fra 1. februar plejer de så at køre gylle, sprøjte vinterafgrøder og så forårsafgrøderne.

Men sådan er det ikke i år. Nu er vi henne i marts, uden at landbrugsmaskinerne er kommet ud og i gang.

- Vi drukner i vand, konstaterer Peter Jørgensen, ejer af HMP Entreprenør.

Det er ikke mange år siden, at hovedbeskæftigelsen hos Peter Jørgensen var landbruget. Nu tæller den omkring fem procent af virksomhedens omsætning. Ud af 20 faste medarbejdere går kun to mand fast med landbrugsarbejdet henover året.

- Vi er ikke så afhængige af landbruget, som vi var tidligere. Landbruget er fortsat en post på vores konto, men det er ikke sådan, at tyve mand står stille, når nu vejret er, som det er, forklarer Peter Jørgensen tilfreds med, at virksomheden har valgt at sprede sine aktiviteter.

Gazelle og vækstpris

Tilbage i 2015 købte Hvam Maskinstation entreprenørvirksomheden MP Entreprenøren.

- Vi blev ti mand mere, for vi beholdt alle medarbejdere, så nu er vi 20, fortæller Peter Jørgensen, der efter udvidelsen modtog Børsens Gazellepris i 2018 og senere Vækst Prisen i 2019 som resultat af en positiv vækst og en fordoblet omsætning.

Opkøbet handlede netop om at sikre en indtjening, så det var muligt at fastholde medarbejderne og undgå sæsonarbejde med vinterfyringer.

Og i en tid som nu er det kælder, dræn og og kloakering, der er topemner for virksomheden.

- Vi udnytter kapaciteten og bruger også vinterhalvåret til nedrivning. Det er entreprenør-delen, forklarer Peter Jørgensen og uddyber:

- Ved at sprede os, er vi bedre dækket ind. Medarbejderne ved, at selv om det er lortevejr, er der noget at stå op til. Derfor har jeg en flok gode, stabile og mødefaste folk.

Presset sæsonstart

Landbrugsbranchen har en stor post hos HMP Entreprenør i forår og høst. Derfor snakkes der særligt meget om vejret netop nu. For når det gælder landbruget, er vejret en væsentlig spiller, der gør, at arbejdet må planlægges fra dag til dag.

Peter Jørgensen forudser, at den kommende landbrugssæson kommer til at starte presset ud. Der vil nok gå yderligere et par uger, inden man for alvor kan komme i marken. Så skal det gå stærkt og alle medarbejdere bliver trukket derover, så der kan gives maks gas.

- Den største udfordring er, at vi nok er tvunget til at starte lidt før, jorden er bekvem. Det giver nemt en masse ekstra bøvl, når vi kører fast, og ikke kan gøre marker færdige, siger Peter Jørgensen.

Foruden de 20 medarbejdere har han tre løsarbejdere, som han kan trække på, og som kan skåne de faste folk, da løsarbejderne kan tage nogle weekender, aftener og natkørsel.

- Vi kan jo kun nå det, vi har maskinkapacitet til. Når andre kører hjem, så bliver vi ved for at udnytte maskineriet. Vi har før kørt 40 dage i streg uden en fridag, fordi forårsarbejdet trak ud på grund af frost. Det kommer vi også til i år. Vi skal kende vores besøgelsestid. Det gælder i vores branche, siger Peter Jørgensen.