Jubilæum 40 år med bøgerne

Mona Jensen, Stoholm, har den 1. april været ansat i fire årtier på Viborg Bibliotekerne

31. marts 2020, 14:22
Mona Jensen. Privatfoto

Stoholm For en enkelt borger i Stoholm er den 1. april 2020 ikke bare til nar.

For selv om hun regner med, at det bliver en god og sjov dag, kalder det også på nostalgi og refleksion, når Mona Jensen onsdag kan se tilbage på 40 år i Viborg Bibliotekernes tjeneste.

Fire hele årtier er lang tid, og med et års orlov undervejs skal vi faktisk helt tilbage til 1979 for at få starten med på Stoholm Bibliotek.

Det var samme år, som Grønland fik hjemmestyre, som præstestyret overtog magten i Iran, og som Tommy Seebach vandt Melodi Grand Prix med »Disco Tango«.

Og så var det faktisk også det år, efterlønnen blev indført, og den regner Mona Jensen lige nøjagtig med at få del i, når hun efter planen trækker sig tilbage på et endnu ikke fastlagt tidspunkt senere på året, inden hun fylder 65 år til januar.

Bibliotekar og kulturformidler

Men i første omgang skal hun på arbejde tirsdag og onsdag i jubilæumsugen for at tage vagten med bibliotekets nye Take Away-tilbud, hvor man kan bestille bøger til afhentning hos Søster Lagkage i Viborg, som biblioteket tidligere har samarbejdet med i konceptet »Litteratur og Lækkerier«.

Det tiltag er blot et af mange, som blandt andre har Mona Jensen som fødselshjælper.

Hun har nemlig med tiden også fået titel af kulturformidler ud over at være bibliotekar.

- Mit arbejde er i det hele taget bare blevet mere og mere spændende for hvert år, der er gået. Og når man er indrettet sådan, at der godt må ske noget nyt en gang imellem, så er Viborg Bibliotekerne heldigvis et sted, hvor man bare kan byde ind med, hvad man gerne vil prøve, siger Mona Jensen, der for eksempel i 2010 var omkring biblioteksskolen i København for at blive klogere på noget med information og søgning.

Nu også klummeskribent

Men de første 29 år foregik på hjemmebanen i Stoholm, inden kommunesammenlægningen bragte hende til hovedbiblioteket i Viborg.

- Og her i Stoholm tænkte vi nok alle sammen dengang: Nej, ind til de snobber inde i Viborg, det går da aldrig. Men det gjorde det selvfølgelig med både nye og spændende arbejdsopgaver og kolleger, griner Mona Jensen.

Nu om dage er hun også fast skribent af blandt andet kulturklummer for Viborg Bibliotekerne med spalteplads i Viborg Stifts Folkeblad.

- Dem har jeg nok skrevet 25 stykker af siden 2011, og her i 2019 blev jeg faktisk af biblioteket udnævnt til årets klummeskribent, griner Mona Jensen, inden hun eftertænksomt giver et bud på, hvad det er, der har holdt hende på pladsen i alle de år.

- Hver eneste dag, jeg har gået på arbejde, har jeg kunnet fortælle folk noget, de ikke vidste i forvejen. Og det er nok det, der gør det til så givende et arbejde.

Festivitas er udsat

Med coronakrisen allestedsnærværende er al påtænkt festivitas på selve jubilæumsdagen selvfølgelig aflyst, men den regner hun med at kunne samle op på senere på året.

En privat sammenkomst er udsat til efteråret, morgenbrunch for mere end 40 mennesker på biblioteket er også skubbet hen i det uvisse, og dronningens fortjenstmedalje må hun have til gode.

I stedet skal der nok hygges lidt ekstra på hjemmefronten med Henry i det hus, han byggede i Stoholm helt tilbage i 1973, og hvor tre børn er vokset op.

Men rigtig fjandbo bliver hun nok alligevel aldrig, påstår Mona Jensen, der oprindeligt kommer helt fra Jebjerg ovre i Salling.