Babyboom i Nordfjends

Storken er allerede landet syv gange i Hald og omegn i årets første kvartal

15. april 2020, 12:31
Det kaster mange likes af sig, hver gang Joan Skovgård på facebook kan bekendtgøre, at der er kommet endnu en lille ny til Nordfjends. Det er foreløbig sket syv gange i 2020, og lige så mange er allerede på vej. Foto: Henrik Bagge

Hald Storken har set sig varm på Nordfjends.

Allerede før vi kunne skrive april, er det syv gange sket i 2020, at den langbenede har afleveret en bette ny i Hald og omegn.

Okay, den ene gang havde den godt nok to med i forsendelsen, men alligevel.

Sidst kom der en lille ny Martha til den 24. marts, og hun kan slutte sig til et kommende klassebillede, der i forvejen tæller seks drenge.

Derudover har man kendskab til i hvert fald lige så mange til levering senere på året, og der er allerede vished for, at Martha i hvert fald ikke bliver den eneste pige i klassen.

Koloni ved Hobrovej

En af dem, der følger den nye befolkningstilvækst tæt, er Joan Skovgård, og det gør hun ikke bare, fordi hun er dagplejer i Hald.

Hun er også den »storkeansvarlige«, hvis svigerfar leverer en træstork til den lille koloni på hjørnet ved Hobrovej, hvor bilister kan holde regnskab med, hvordan det skrider frem med fødslerne inde bag bakken.

Dertil er hun også særdeles aktiv i områdets foreningsliv, der har fået som samlet og erklæret mål, at Nordfjends skal være et sted, der tiltrækker børnefamilier.

- Jeg var med til at starte en gruppe, der hedder »Bosætning Nordfjends«, som også har facebook-siden »Flyt til Nordfjends«. Vi startede den som en underafdeling af Hald Borgerforening, og så gik vi egentlig ud og håndplukkede nogle mennesker med noget pondus, initiativ og engagement, hvor det var vigtigt for os at få nogle med fra alle de små byer heroppe, siger Joan Skovgård.

Så dystert ud

Bosætningsudvalget har følgelig fået medlemmer fra både Lund, Hejlskov, Bøstrup, Virksund, Ørum og Hald, og det er i virkeligheden afgrænset af Ørslevkloster skolekreds.

På den baggrund kan Joan Skovgård også afsløre, at de mange nye børn ikke skyldes, at storken har fået smadret sin GPS af klimaforandringer. De er simpelthen resultatet af en målrettet strategi fra områdets borgere.

- Grunden til det var, at det egentlig var begyndt at se noget dystert ud i forhold til børnetal, så vi syntes, at vi var nødt til at gøre opmærksom på, at vi faktisk har en hel del at tilbyde her i Nordfjends, siger Joan Skovgård.

Alle får velkomstkurv

Man var byerne imellem enige om, at skulle man forsøge at brande området, måtte det ske i fællesskab, og siden har det ene nye tiltag taget det andet.

Blandt andet får alle tilflyttere til hver af de små byer nu en velkomstkurv, der ud over gode kulinariske ting og sager også indeholder en folder fra skolen, en fra dagplejen, en fra idrætsforeningen og en fra den lokale borgerforening. Dertil får man to gange et halvt års gratis kontingent i Ørslevkloster Idrætsforening, og man bliver inviteret gratis med til det næste kulturelle arrangement i byen.

Der er også udnævnt særlige vejambassadører, som står for at »holde øje« med, hvem der flytter til, så man i fællesskab kan prøve at tage godt imod dem.

- Og det er faktisk blevet taget rigtig godt imod, men det med storkene ude ved vejen er nok det allerstørste hit. Folk synes, det er vildt sjovt, og der kommer rigtig mange likes på det, hver gang jeg kan slå op, at nu er der igen kommet et nyt barn, griner Joan Skovgård.

Fineste fødselstal længe

Andre steder i landet kunne udsigten til 15-20 børn i en årgang måske være med til at rynke brynene, men i Ørslevkloster har det ikke set så godt ud længe.

- Vi skal faktisk helt tilbage til 2009, hvor der blev født 18 børn i Ørslevkloster Børneunivers, for at finde lige så fine fødselstal. Bundskraberen var 2017, hvor der kun kom fem nye til. Så det ser bedre ud end i rigtig mange år, siger Joan Skovgård.

De fine udsigter giver ekstra blod på tanden til bosætningsudvalget, der dermed kan gøre endnu mere opmærksom på området og for eksempel også få solgt de huse, der er til salg.

- Og så skal vi selvfølgelig fastholde alt det gode, vi i forvejen har gang i med gode faciliteter i idrætsforeningen og sikre, at dagpleje, børnehave, skole og købmand består. Det hele hænger jo sammen, siger Joan Skovgård.