Skraldefolk fandt Lars Lilholt i hegnet

Der var fuld opbakning til en anderledes affaldsindsamling i Sdr. Resen

27. april 2020, 15:00
1 af 5 Hardy Skov (tv) og Helmer Kristensen (th) havde været et par kilometer ude ad Resenvej og vende mellem klokken 11 og 12 lørdag. Som de fleste andre kom de hver især tilbage med cirka en halv sæk skrald, men som ekstra bonus havde Hardy også fundet Lars Lilholt i hegnet, og da der var tale om en plakat fra 2018, kunne de to regne ud, at nogen ikke havde gjort arbejdet færdigt sidste år. Foto: Henrik Bagge
2 af 5 Der var overvældende god respons, da Lone Dahl med kort varsel lancerede et nyt koncept for årets affaldsindsamling, og i løbet af et par dage var alle ni planlagte ruter besat af tjenstvillige borgere. Foto: Henrik Bagge
3 af 5 Dagli´ Brugsen i Sjørup havde leveret goodiebags med diverse energitilskud til de mange frivillige deltagere i Sdr. Resen tager skraldet. Foto: Henrik Bagge
4 af 5 Dåser, flasker, cigaretskod og plastic, plastic, plastic kunne de tilbagevendende skraldefolk berette om ude fra ruten. Helmer Kristensen (tv) og Hardy Skov havde været et par kilometer ude ad Resenvej og vende. Foto: Henrik Bagge
5 af 5 Hardy Skov og Lone Dahl kan berette, at det ikke er svært at få folk til at træde til, når der er brug for hænder og en ekstra fælles indsats i Sdr. Resen. Foto: Henrik Bagge

Sydfjends Hvad gør man, når Naturfredningsforeningen flytter den traditionelle, landsomfattende skraldeindsamling fra den 26. april til efteråret på grund af coronakrisen?

Ja, de fleste småsamfund har valgt at følge med, andre har valgt alligevel at samle skrald ind på den gamle dato sådan lidt på skrømt og hver for sig, men i Sdr. Resen tog de skraldesækken i den anden hånd.

Det var Lone Dahl, der med forsamlingshuset som arrangør havde fået den lyse idé at dele landsbyen med omegn op i ruter, som borgerne kunne skrive sig på, så hele landkortet blev afsøgt uden at man forbrød sig mod reglerne om maks antal mennesker forsamlet på et sted.

Ruter besat på en dag

Søndag aften den 19. april kunne hun på facebook præsentere forslaget med en plan, der indeholdt i alt ni ruter til ransagelse for skrald i én-times intervaller henholdsvis fredag og lørdag.

- Vi håber mange vil møde op og hjælpe med at få vores dejlige samfund til at »shine«, lød den afsluttende opfordring.

Og at shine var lige, hvad Sdr. Resen kom til, for allerede tirsdag kunne Lone Dahl sprede morgenbegejstring med sin meddelelse om, at alle ruter nu var fuldt besatte.

Og med lovning om en goodiebag med diverse energitilskud fra Dagli´ Brugsen i Sjørup til alle medvirkende havde tiltaget nærmest udviklet sig til en fest, man ikke havde lyst til at gå glip af.

Da avisen lørdag trillede ind på parkeringspladsen ved forsamlingshuset omkring middagstid, var Lone Dahl i gang med at sende det sidste hold afsted med gennemsigtige skraldeposer, handsker i alle størrelser og en goodiebag indeholdende en juicebrik, et æble, en energibar, en matadormix og ikke mindst en lakridspibe.

7818 skridt senere

Tilbage fra 11-vagten kom i samme øjeblik Hardy Skov og Helmer Kristensen, der mente, at de nok havde været et par kilometer ude ad Resenvej og vende.

- Helt nøjagtigt 4,3 kilometer eller 7818 skridt, lød det præciserende henne på den billige langside fra Susanne Juul, der havde gået den samme rute.

Som det vist var tilfældet for de fleste, havde turen kastet omkring en halv pose skrald af sig, men Hardy Skov kunne dertil præsentere en slags bonus, da han åbenbart havde fundet ingen ringere end Lars Lilholt i hegnet.

Det er han efter sigende ikke den første, der har gjort, men plakaten var for Karup Å Marked i 2018, hvilket straks kastede et par jokes af sig, om at nogen så åbenbart ikke havde gjort arbejdet færdigt på skraldedagen i 2019.

Altid op til konfirmation

En stor trailer ved forsamlingshuset var ved at være godt fyldt op, og Lone Dahl kunne berette om højt humør blandt deltagerne, hvoraf nogle ligefrem havde fået en familieudflugt ud af det.

Naturfredningsforeningen har officielt udsat Affaldsindsamlingen 2020 til lørdag den 19. september, hvor der verden over samles affald i anledning af World Cleanup Day, men om Sdr. Resen så deltager igen, vil Lone Dahl ikke love.

- Vi går ikke så meget op i at følge nogen officiel dato. Herude plejer vi at gøre det lige op til konfirmation, men den er jo flyttet, og vi syntes, at det trængte, så vi gjorde det alligevel. Om det så trænger igen til august, når der er konfirmation, må vi se til.