Per Juel må igen lave synsprøver

Fra denne uge har Stoholms optiker igen fast åbent hver tirsdag

29. april 2020, 05:50
Per Juel må igen lave synsprøver, og det betyder at butikken i Stoholm igen har åbent hver tirsdag klokken 14-17.30. Arkivfoto: Henrik Bagge

Stoholm De var ikke blandt de første, der blev sendt hjem, men siden fredag den 20. marts har landets optikere kun måttet behandle øjenpatienter med et kritisk behov og ikke udføre hverken synsundersøgelser eller kontaktlinsekontrol.

Dermed blev optikere underlagt de samme begrænsninger som eksempelvis tandlæger og fysioterapeuter i kampen for at undgå yderligere spredning af covid-19.

Forbuddet kom med en forventning om at vare frem til udgangen af juni, lød det dengang fra Optikerforeningen, men siden har danskerne opført sig så eksemplariske, at en gradvis genåbning af samfundet har indfundet sig noget hurtigere end forventet.

Dermed har optikere i den forløbne uge igen kunnet virke under de samme skærpede forhold som tandlæger, fysioterapeuter og frisører.

Smittefri brilleservice

Den besked er kommet som sendt fra himlen for optiker Per Juel, der både har forretning i Viborg og i Vestergade i Stoholm.

Han er ikke rigtig skabt til ikke at lave noget, så det er en lettelse for ham igen at få gang i stellet.

Det er nu ikke, fordi han har været gået helt i stå, for han har stadig kunnet yde den service at rette en skæv eller smadret brille, men det har mere haft karakter af netop en service end en egentlig forretning.

- Det har især været for ældre, at jeg har ydet »smittefri brilleservice«. Jeg ringer til centret og siger, at jeg holder her nu, og så lægger en assistent brillen ud foran døren. Jeg henter den og retter den op i bilen, skifter det der skal skiftes, spritter den af, og så lægger jeg brillen tilbage på plads og ringer og siger, at den er færdig, forklarer Per Juel.

Han har også kunnet sælge en enkelt solbrille her og der, og flere har faktisk også støttet ham ved at købe solbriller med styrke, selv om de ikke havde tænkt sig, at det skulle være lige nu.

- Så det har været fedt, at folk har tænkt på den måde også. Men jeg lever af at lave synsprøver, så jeg glæder mig bare helt vildt over at være i gang med det igen, og i går alene lavede jeg fem synsprøver, lyder det fra Per Juel sidst på den første uge tilbage i nogenlunde normal gænge.

Individuelle aftaler

Normal gænge betyder også, at der igen er åbent i butikken i Stoholm hver tirsdag klokken 14-17.30.

Og det betyder også, at man igen kan lave de individuelle, private aftaler, som Per Juel har gjort til en specialitet som en slags mobiloptiker.

- Jeg må gerne kommme ud til Hr. og Fru Jensen igen, jeg må bare ikke komme på plejehjemmene. Og jeg gør det selvfølgelig fuldt forsvarligt med både mundbind og gummihandsker på. Jeg spritter mine hænder af og tager i det hele taget de forholdsregler, der skal til, forsikrer Per Juel.

Der er i øvrigt også en særlig bonus ved at være tilbage i noget, der ligner vanlig gænge.

- Jeg er også glad for at se Nina igen, siger Per Juel, der her i april kan fejre fire års jubilæum på fælles adresse med Nina Guldhammer, der driver Si-Ki Garn i tilstødende lokaler i Stoholm.