Flere blomster til modstandsfolk

Per Harritz var tirsdag tilbage i Stoholm for at lægge en kærlig hilsen til gamle bekendte

05. maj 2020, 15:42
1 af 2 Fire mand fra Politihjemmeværnskompagni Skive-Krabbesholm havde tirsdag medbragt både blomster, Dannebrog og en trompet for at ære de lokale modstandsfolk i Stoholm på 75-årsdagen for besættelsesmagtens kapitulation den 5. maj 1945. Foto: Henrik Bagge
2 af 2 Det var lokale Per Harritz, der på vegne af Politihjemmeværnskompagni Skive-Krabbesholm forestod tirsdagens blomsternedlæggelse i Stoholm til minde om de lokale modstandsfolk. Det skete med honnør til tonerne af »The Last Post«. Foto: Henrik Bagge

Stoholm Er det den 4. eller den 5. maj, der er den rigtige dato?

Det har været et årligt tilbagevendende tema rundt omkring ved kakkelbordene, siden den tyske besættelsesmagt overgav sig i 1945.

Men svaret er faktisk bare: Ja.

Det er den 4. maj, fordi tyskerne kapitulerede til den britiske feltmarskal Montgomery klokken 18.30, hvorefter nyheden ramte den danske befolkning i radioen klokken 20.40.

Men kapitulationen trådte først i kraft den 5. maj klokken 8 om morgenen, så derfor er det også det rigtige svar.

Hvorom alting er, bliver begivenheden markeret ekstra her i 75-året, og mens vi mandag bragte billeder fra lokale menighedsråds- og hjemmeværnsfolks blomsternedlæggelse på flere modstandsfolks gravsteder i Fjends, var nye folk på banen i Stoholm dagen efter.

Et lokalt barn af krigen

Fra Politihjemmeværnskompagni Skive-Krabbesholm mødte nemlig tirsdag klokken 14 fire mand op for at lægge endnu en buket til minde om de lokale modstandsfolk.

Iblandt dem var en meget lokal mand i skikkelse af Per Harritz, der i dag bor i Nr. Søby, men er født og opvokset i Vestergade 17 i Stoholm og var syv år gammel, da 2. verdenskrig sluttede.

Han har personligt kendt flere af de modstandsfolk, der i dag ligger på kirkegården i Stoholm, blandt andet fra mange års jagtture arrangeret af Per Harritz´ far, og han er i dag vidt og bredt kendt i lokalområdet for sin research og foredrag om besættelsestiden og den lokale modstandsbevægelse.

Buket, fane og trompet

Per Harritz står i øvrigt stadig til rådighed for foredrag om »Stoholm-gruppen«, som han kalder den, selv om betegnelsen »Birkesø-gruppen« lige så tit anvendes i arkiverne.

Tirsdag var han og resten af firemandsgruppen med fane, trompet og blomster på en lille rundtur, der også skulle sende dem forbi Hjerl Hede, middelalderborgen i Spøttrup, middelalderborgen Østergaard i Nordsalling og Tolstrup Parken i Skive.

Blomsternedlæggelsen i Stoholm foregik til trompettonerne af først et vers af »En lærke letted´« med linjen »og det var forår og Danmark frit«, dernæst »The Last Post« til honnør og slutteligt et vers af »Altid frejdig, når du går« med linjen »Kæmp for alt, hvad du har kært«.