Udligning godt for Viborg

06. maj 2020, 09:43
Claus Clausen. Privatfoto

Regeringen og Venstre har forhandlet den ny udligningsordning på plads, SF, Alternativet og Radikale har efterfølgende tilsluttet sig aftalen.

Aftalen giver Viborg Kommune 77 mio. kr. mere i bloktilskud, så vi får et væsentligt bedre grundlag til at lave de kommunale budgetter i de kommende år.

Regeringens oplæg var lavet til at tilgodese socialdemokratiske højborge, og det var ikke spiseligt for Venstre. Der har været et længere forhandlingsforløb, hvor Venstre har trukket det i en for os væsentlig bedre retning.

Vi havde den fordel, at Ulrik Wilbek sad med i den lille følgegruppe, som Venstres forhandlere brugte til at sparre med undervejs, så der kom input fra den kommunale verden.

Det stiller nu Viborg Kommune i en ny og mere gunstig situation, når der skal laves nye budgetter. Der vil komme flere forslag til, hvorledes vi bruger det store ekstra beløb. Der kommer givet også forslag fra Enhedslisten, Konservative og Dansk Folkeparti, selvom de valgte ikke at tage ansvar på Christiansborg.

I Venstre vil vi ikke bare fylde huller ud med 77 mio. kr., og dermed gøre som vi plejer, og vente på at vi bliver indhentet af tiden. Dette var ikke den sidste udligningsaftale der blev lavet, der vil blive set på den om en årrække.

Så vi skal bruge pengene klogt, så der, hvor vi vælger at investere i f.eks. dagtilbud, skoler, handicapområdet og ældreplejen, der vil vi have et løft i kvaliteten og ikke blot fastholde det, vi kender.

Kvaliteten i den service, vi kan give, vil være et konkurrenceparameter fremover, når vi skal vise, hvorfor det er i Viborg Kommune, man skal bosætte sig og drive erhverv.

Vi får med udligningen bedre muligheder for at gøre det godt.