Sikken fest: Plejecentre åbner for udendørsbesøg

De ældre på Viborg Kommunes pleje- og omsorgscentre kan igen se deres nærmeste

13. maj 2020, 13:40
1 af 2 Centerleder Vibeke Ebbesen (th) fik travlt, da Viborg Kommune tirsdag gav grønt lys til udendørsbesøg på kommunens pleje- og omsorgscentre. Men onsdag klokken 10 var både Birkegården i Stoholm og her Sjørup Ældrecenter klar til det første teltbesøg fra pårørende. Det er Malene Lykke Ringgaard (tv), der står for at koordinere besøgene til beboerne via et bookingsystem. Privatfoto
2 af 2 En ekstra mand blev kaldt ind, og i hast fik man rigget to besøgstelte til med trægulv, varmeapparat, lamper og blomster. Et besøg må bestå af to pårørende og vare 30 minutter. Privatfoto

Fjends Fra onsdag den 13. maj har der igen været mulighed for at besøge sine kære på Viborg Kommunes pleje- og omsorgscentre, og det var de ikke sene til at udnytte på både Birkegården i Stoholm og Sjørup Ældrecenter, hvor det begge steder er Vibeke Ebbesen, der er centerleder.

- Vi havde det første besøg her klokken 10 og det andet klokken 10.15, og de er simpelthen så glade for det. Det er nærmest en festdag med flag og det hele, og det går lige i hjertekulen at se, hvor glade de alle sammen er for at se hinanden igen, lyder den varme bulletin fra Vibeke Ebbesen i Sjørup.

Det gik stærkt

Centerlederen kan berette om travlhed med at orientere beboere og pårørende om den nye åbning, siden kommunen tirsdag gav grønt lys for besøgene.

I både Stoholm og Sjørup har alle beboere straks fået tilbudt et første besøg enten onsdag, torsdag eller fredag i denne uge. Og begge steder regner de med at håndtere en halv snes besøg per dag, så der har været godt gang i at få booket aftaler.

Også blandt pedeller og øvrigt personale har der været travlhed med hurtigt at få etableret træfpunkter for de glade genforeninger, og Vibeke Ebbesen har kaldt en ekstra mand på arbejde for lige at få det til at køre.

Telt med varme og hygge

I Sjørup har man opstillet to telte med trægulv, varmeapparat, blomster, kulørte lamper i loftet og anden hygge.

På gulvet har man markeret, hvor de må sidde, og det er tilladt at have besøg af to pårørende ad gangen i 30 minutter.

I Stoholm har man et enkelt telt plus en overdækket terrasse til besøgene. Den store terrasse inde i gården kan man ikke benytte, da gården er helt lukket, og der kun er adgang inde fra centret, hvor gæsterne ikke må komme.

Men det andet fungerer også fint, og Vibeke Ebbesen forventer, at bookingsystemet kommer til at køre godt og gnidningsløst, når man lige er ovre den første pukkel.

Tre former for besøg

Viborg Kommune opererer med tre forskellige former for udendørsbesøg.

Man kan få besøg på en terrasse i forlængelse af boligen eller på en reserveret fælles terrasse.

Man kan få et »havebesøg« i det fri, i et telt, eller i en pavillon, og så kan man få et såkaldt drive-in besøg, hvor den pårørende er i bil, og hvor beboer og personale sidder på afstand.

– Endelig kan vi tilbyde de længe ventede besøg hos vores ældre på pleje- og omsorgscentrene og Rehabiliteringscenter Viborg. Det har gennem lang tid været et stort ønske fra både beboerne og de pårørende, som nu kan blive til virkelighed. Jeg er sikker på, at vi med de tre former for udendørsbesøg har fået skabt nogle gode og sikre rammer for besøgene, så vi fortsat passer på hinanden, siger Lone Langballe (DF), formand for Ældre- og Aktivitetsudvalget.