Hvem skal betale for Coronakrisen?

15. maj 2020, 08:42
Mette Nielsen. Privatfoto

Jeg så som mange andre danskere partilederdebatten i TV torsdag aften her midt i »Coronakrisen«. Jeg har aldrig før set en partilederdebat med sådan en god tone, venlig stemning og konstruktive bidrag til genåbningen. Der var stor enighed om, at nedlukningen var nødvendig. Det er i forhold til genåbningen, at der er forskellige synspunkter, om hvad og hvor meget der skal åbnes her og nu - alt efter hvilket parti man kommer fra.

Hvem skal betale for Coronakrisen? Venstres Jakob Ellemann-Jensen spurgte helt konkret, om regeringen ville vælge: Skattestop eller skattestigning?

Statsminister Mette Frederiksen sagde, at vi hverken skulle have skattestigning eller at afgifterne skulle sættes op, da det ikke ville være i orden over for erhvervslivet.

I Viborg Kommune vil man ikke fra borgerlig side nøjes med et skattestop, som Venstres Jakob Ellemann-Jensen fremførte på TV. Der er fra borgerlig side udtrykt begejstring om, at gå skridtet videre og give en skattelettelse. Man vil altså tage pengene fra den fælles velfærd og putte dem direkte ned i borgernes egne lommer.

Lad mig spørge? Hvem skal betale for Coronakrisen i Viborg? Jeg mener, at vi skal træde vande, og få et økonomisk overblik over situationen når året er omme.

Dertil kommer, at jeg har set finansminister Nikolai Wammen udtale, at »loftet« for hvor mange penge, som vi må bruge til velfærd hæves i de kommende forhandlinger om kommunens økonomi. Serviceloftet skal hæves fremadrettet, så der i fremtiden er penge nok til både vores børn og ældre.

Derfor mener jeg, at vi skal se tiden an, og se hvad Coronakrisen reelt koster i forhold til alle de ekstra tiltag, og udgifter det fører med i vores hverdag – rundt omkring på plejehjem, ældrepleje, botilbud og i vores kommune helt generelt.