Tre skridt frem og et tilbage

27. maj 2020, 10:15
Marianne Gaardsdal. Privatfoto

Jeg råber gerne højt og længe på bedre normeringer og vilkår til vores børn i daginstitutionerne.

Det gør jeg fordi jeg som mor til tre børn på helt nært hold har oplevet at der er brug for det! Fx var det ikke usædvanligt, at en pædagog var alene med helt op til 13 vuggestue børn, da min yngste gik i vuggestue. Det satte pædagogen på en umulig opgave i forhold til at skulle give børnene den nødvendige omsorg og nærvær.

Jeg råber højt fordi jeg ved at hvis vi sikre den gode normering, så investerer vi i børnenes nutid, men i den grad også i deres fremtid.

Gode normeringer er en af de helt centrale parametre for børns trivsel og udvikling, det har positive effekter både på kort og lang sigt for vores børn. Gode daginstitutioner med en god normering og små børnegrupper er en investering i børnenes livsmuligheder. Jo tidligere der investeres, des større er også det samfundsmæssige afkast jvf. Heckmann kurven udarbejdet af økonom og nobelprisvinder James Heckman.

Der er så meget at vinde ved at investerer i den gode normering.

- Børnene bliver mindre stressede.

- Børnene bliver styrket sprogligt, socialt og kognitivt.

- Børnene vil på sigt få bedre karakterer i skolen.

- Når børnene bliver større vil de hyppigere gå i gang med en ungdomsuddannelse,

- Og de vil i fremtiden klare sig bedre uddannelsesmæssigt og på arbejdsmarkedet.

Det må for alle være tydeligt at en god normering i Viborg kommunes daginstitutioner er en enorm vigtig investering. Viborgs byråd fandt da også efter lang tid flere penge, som de kunne afse til børnene og begejstringen samt anderkendelsen var stor.

Men der kom skår i glæden for pludselig, valgte byrådet at trække 5 millioner tilbage fordi der kommer 8,4millioner fra staten til at forbedre normeringerne.

Alt taler for at vi skal have bedre normeringer i Viborg kommune, og vi er på vej. Men i forhold til at trække de 5 millioner tilbage føler jeg det, som om vi er gået tre skridt frem, for at så at gå et skridt tilbage igen. Jeg mener det er en ærgelig og helt forkert prioritering!

Hvorfor ikke lade de 8,4 millioner, som kommer fra staten komme oven i fremfor at modregne dem? Hvis byrådet valgte den løsning ville vi endnu hurtigere kunne nå i mål med at få en god normering i Viborg Kommunes daginstitutioner.