Penge i pipkassen på Lundø

Ø-rådet vil slå endnu et slag for æbler og fugleliv

05. juni 2020, 11:24
1 af 2 I vinterens løb har stærekasser i format som den lokale kirke set dagens lys fra Lundøs fælles værksted. Privatfoto
2 af 2 Gang i det fælles mosteri på Lundø. Privatfoto

Lundø Lundø har midt i en ugæstfri tid sikret sig velkomne midler fra både Landsbypuljen i Skive Kommune og fra Hedeselskabets medlemspulje til et projekt, der skal fremme fugleliv og æblediversitet på halvøen i Nordfjends.

Landsbypuljen har bevilget 27.500 kroner til initiativet med begrundelsen, at det er den første ansøgning man har modtaget med et erklæret mål om at beskytte og fremme biodiversitet og som bonus giver flere fællesskabsfremmende aktiviteter. Desuden understøtter initiativet Skive Kommunes landsbypolitik.

Helt i tråd med hensigten

Hedeselskabets medlemspulje har støttet med 25.000 kroner til indkøb af materiale til fuglekasser, podeudstyr og -materiale samt podekursus.

- I Hedeselskabet arbejder vi med langsigtet udvikling, benyttelse og beskyttelse af naturen. Arbejdet i »Lundø Æble- og Fugleliv« med de gamle æbletræer og frugtsorters paradis og fuglenes yndlingssted er helt i tråd med det. Og så er der en god lokalforankring og et fantastisk engagement fra de frivillige. Det er vi glade for at kunne støtte, lyder det fra projektchef i Hedeselskabet Vibeke Højen.

- Det er vi meget taknemmelige for. Vi skal have flere æblesorter til øen og fremme det spændende fugleliv. Alle skal kunne bidrage til, at det sker, og det er et projekt, der kommer til at samle os i mange år, siger en glad Willy Kristensen, der er idemand og projektleder på initiativet.

100 år gamle æbletræer

Han mødte stor opbakning til sine tanker på den årlige brainstorm i Ø-Rådets regi. Æbledyrkning har dybe rødder på øen, blandt andet har der tidligere været frugtplantager flere steder, og i de lokale haver står stadig æbletræer, der er over 100 år gamle.

De gamle træer får en speciel plads i projektet, for en del af arbejdet bliver at få historierne om dem gjort levende og med dem fortællingerne om de bedste æblekager, og de æbler, der kan holde længst.

Fuglelivet har man længe været optaget af på Lundø, og et fælles værksted har i vinterperioden været vært for mange hyggelige stunder med byggeri af fuglekasser og støbning af gipsredekasser.