Lad os hylde fællesskabet og foreningslivet

08. juni 2020, 08:36
Kristian Pihl Lorentzen. Privatfoto

Grundlovsdag giver anledning til at hylde folkestyret og det der sikrer sammenhold i den danske befolkning. Sammen i de gode tider, og sammen i de hårde tider. Det er især de hårde tider, som vi har kunne mærke de sidste mange måneder som følge af Corona-krisen. Men ikke noget, vi ikke har kunne klare ved at stå sammen, udvise samfundssind og have tillid til vores samarbejdende folkestyre. Et folkestyre med en stærk grundlov, som vi godt kan være stolte af. Grundloven er efterhånden en gammel dame på 171 år, og har givet Danmark et solidt fundament bygget på demokrati, frihed og folkets indflydelse.

Men det er ikke kun Grundloven, jeg synes, at vi skal fejre. Der er nemlig meget at fejre disse dage. Lyset for enden af Corona-tunnelen synes klarere, og Danmark er ligeså stille ved at slå dørene op og for alvor trække i arbejdstøjet igen.

Derfor glæder mig, at Danmark gradvist lukker op og vi går mod det Danmark, vi kender. Om end med små og langsomme skridt. Eksempelvis får de unge nu mulighed for at køre studenterkørsel og sætte et festligt punktum på tre års slid og slæb på skolebænken. Det har de fortjent.

Genåbningen har også betydet, at der kommer gang i foreningslivet igen. Foreningslivet danner i den grad rygraden for vores alles fællesskab og åndsliv. Særligt ude i de mindre byer, hvor der er mange frivillige, som investerer tid, energi og hjerteblod i de mange foreninger. Det ønsker vi i Venstre at værne om. Vi bør sikre rammerne for foreningslivet ved at fjerne unødigt bureaukrati og sørge for stabile tilskudsrammer, så foreningerne har frihed til at gøre det, de er bedst til; skabe fælles oplevelser og aktivitet i alle hjørner af Danmark.

Hele Corona-krisen og genåbningen har også givet rum til refleksion over vores grundlov og folkestyre.

Hvis Corona-krisen har lært os én ting, så er det, at samarbejdet i folkestyret fungerer – også i krisetid. Folketingets partier har prompte og loyalt bakket op om de nødvendige tiltag. Dog har vi desværre også set, at regeringen har været tilbageholdende med vigtig information til danskerne, ligesom den har ageret egenrådigt og magtfuldkomment i forbindelse med genåbningen. Den del klæder ikke det danske folkestyre. Og det er ikke i ånden af den grundlov, vi fejrer i dag. Som er fundament for vores folkestyre og vores folkelige fællesskab. Rigtig god grundlovsdag til alle.