Christinas kulørte kreacafé

Løgstrup har fået udvidet sin palet af fritidsaktiviteter

24. juni 2020, 06:04
1 af 14 Et hold lærere fra Løgstrup Skoles indskoling havde som sommerferieafslutning booket en workshop i Chrims Krea Café. Buketten på bordet er fra Christina Meidal Stillings søde nabo, der bare syntes, hun skulle have nogle blomster. Privatfoto
2 af 14 Christina Meidal Stilling havde allerede for ti år siden kig på »Den gamle rullestue« i Løgstrup, men først nu er hun klar til at springe ud som selvstændig erhvervsdrivende med kreativ café. Foto: Henrik Bagge
3 af 14 Sådan så nogle af værkerne ud, da de kom ud af ovnen, efter en gruppe lærere fra Løgstrup Skole havde workshop hos Chrims Krea Café. Privatfoto
4 af 14 Man kan både melde sig på kursus og booke workshops for grupper i Chrims Krea Café. Privatfoto
5 af 14 Man kan både melde sig på kursus og booke workshops for grupper i Chrims Krea Café. Privatfoto
6 af 14 Man kan både melde sig på kursus og booke workshops for grupper i Chrims Krea Café. Privatfoto
7 af 14 Man kan både melde sig på kursus og booke workshops for grupper i Chrims Krea Café. Privatfoto
8 af 14 Man kan både melde sig på kursus og booke workshops for grupper i Chrims Krea Café. Privatfoto
9 af 14 Sådan kan man vælge farven til sin dekorering. Privatfoto
10 af 14 Kram fra Chrims. Privatfoto
11 af 14 Kram fra Chrims. Privatfoto
12 af 14 Sådan så et af værkerne ud, da de kom ud af ovnen, efter en gruppe lærere fra Løgstrup Skole havde workshop hos Chrims Krea Café. Privatfoto
13 af 14 Sådan så et af værkerne ud, da de kom ud af ovnen, efter en gruppe lærere fra Løgstrup Skole havde workshop hos Chrims Krea Café. Privatfoto
14 af 14 Christina Meidal Stilling havde allerede for ti år siden kig på »Den gamle rullestue« i Løgstrup, men først nu er hun klar til at springe ud som selvstændig erhvervsdrivende med kreativ café. Foto: Henrik Bagge

Løgstrup Chrims Krea Cafe. »Chri« for Christina, »m« for Meidal og »s« for Stilling. Chrims.

Hun er egentlig skolelærer, men nu er hun også sprunget ud som selvstændig erhvervsdrivende.

I det hus bag Brugsen, der i Løgstrup er kendt som »Den gamle rullestue« og senest rummede en frisørsalon, har Christina Meidal Stilling indrettet sin kreacafe, der dels sælger hendes egen brugskunst i stentøj og porcelæn, og dels tilbyder kurser og små workshops for grupper i en slags mal-selv-keramik.

Den officielle åbningstid i cafeen begrænser sig til fredag klokken 14-17, men ifølge hende selv er der »åbent«, hvis hun er der.

Og så er der kurserne, som kan bookes online, og som selvfølgelig skal ligge på tidspunkter, der ikke kolliderer med hendes »rigtige« arbejde på Houlkærskolen.

Her kan man slippe sin indre kunstner fri, og som hver fugl synger med sit næb, kan man her svinge penslen uden at blive udsat for smagsdommere.

- Mit motto, når folk er her i kreacafeen, er, at »det uperfekte er perfekt«, siger Christina Meidal Stilling, der selv ser polterabender og firma-, familie- og venindehygge som oplagte bud på bookinger.

Det er også for mænd

Denne fredag er et par veninder på besøg med bestillinger til nogle gaver, mens det lille hus gør sig ekstra godt i regnvejr med sin em af kaffe, farver og 70´er musik.

Værtinden fortæller om gårsdagens kursus, hvor et hold degne fra Løgstrup Skoles indskoling var på besøg til workshop som sommerferieafslutning.

- Der var også et par mænd imellem, men de ville altså helst ikke fanges på et billede. Men i Aalborg og Aarhus, ved jeg, er der altså ret mange par, der tager derhen sammen, griner Christina, inden hun kan en anekdote om et hold mænd på polterabend, der dekorerede et fad som en fodboldbane.

Resultatet af lærernes anstrengelser står stadig på bordet i den lille cafe, og selv om de allerede tager sig ud som små kunstværker, er de slet ikke færdige endnu. Først skal de tørre færdigt, så får de et lag lak, og derefter venter cirka et døgn i ovnen, så der går gerne et par dage, inden kursisterne kan hente deres ting igen og, ikke mindst, lade sig forbløffe over, hvor flot og farverigt det færdige, brændte produkt tager sig ud.

Der er skåle, vaser og elefanter blandt lærernes efterladenskaber, men selve formningen har kursisterne ikke selv medvirket til.

De mere end 60 forskellige produkter, der er at vælge imellem, kommer færdige hjem fra udlandet, og så er kursisternes opgave at farvelægge de »nøgne« kroppe.

Keramikken har allerede været udsat for det, der hedder »forglødning«, altså en slags første brænding, inden de bliver malet på.

Konceptet lyder kort: »Du vælger produktet, du dekorerer, jeg glaserer, jeg brænder, du henter«.

Det løber i familien

Workshop-delen udgør kun den ene halvdel af forretningen. Christina Meidal Stilling sælger også sine egne ting, som hun drejer, former og brænder i sin egen brændeovn.

Hendes keramik er kendetegnet ved at være særdeles farverigt med en særlig svaghed for gul og grøn og ofte præget af striber og dots, og kreativiteten har hun ikke fra fremmede.

- Min bedstemor var en fantastisk dygtig porcelænsmaler, og min mor tog mig med til kreative kurser som ganske ung. Og som barn lærte min far mig også at formgive i forskellige materialer, siger Christina Meidal Stilling.

Siden har hun forbedret sig startende med et højskoleophold i 1998 og en tur til Zambia, inden hun på lærerseminariet havde billedkunst, og det seneste år har igen budt på både dreje- og keramikkurser.

Men hun er først og fremmest ansat på Houlkærskolen i Viborg som læsevejleder, dansk-lærer og billedkunstlærer, og det skal der ikke laves om på.

- Mit lærerjob er mit yndlingsjob, og cafeen er en hobbyvirksomhed, slår hun fast.

Men selv om Christina Meidal Stilling kun har startet café på hobbyplan, er tanken om egen forretning ikke ny. Hun har faktisk gennem flere år puslet med ideen, uden at det var til at overskue, mens børnene var små.

- Jeg kiggede på det her hus for ti år siden og var også inde at se det, men da var jeg ikke klar. Og så blev den lige pludselig til salg igen for nylig, da Trine frisør flyttede, og så købte vi det simpelthen. Og nu har jeg megamange sommerfugle i maven, men det føles bare så rigtigt.