Præster sendte ingen heks til Bloksbjerg

50 mødte op til bål i parklignende omgivelser på landet

26. juni 2020, 15:13
1 af 3 Sognepræst i Stoholm Anna-Christine Elming (tv) holdt en kort gudstjeneste, mens sognepræst i Sparkær Anja Nadybal (th) holdt båltalen. Foto: Henrik Bagge
2 af 3 Omkring 50 gæster havde fundet til Feldingbjerg Kirke, hvor sankthansaften blev indledt med en lille gudstjeneste. Foto: Henrik Bagge
3 af 3 Anja Nadybal holdt båltalen, mens de sidste gløder brændte ud til Sankthans ved Feldingbjerg Kirke. Foto: Henrik Bagge

feldingbjerg De havde stillet 50 stole frem, og det var næsten præcist, hvad der kom af gæster, da Stoholm Menighedsråd den 23. juni afholdt sankthansaften med bål i de parklignende omgivelser ved Feldingbjerg Kirke.

Der var ingen heks til stede, til gengæld var der to præster, idet den ene, Anna-Christine Elming fra Stoholm, holdt en kort gudstjeneste, mens den anden, Anja Nadybal fra Sparkær, holdt båltalen.

Med hjælp fra organist Grethe Pedersen og kirkesanger Jens Damgaard kunne man indlede den hede aften med et par salmer, inden Anna-Christine Elming tog over.

Barretts børnebibel

Det gjorde hun med oplæsning fra Sigurd Barretts børnebibel, hvor han blandt andet frimodigt har omskrevet historien om David og Goliath, der var »høj som en lygtepæl og fed som en flodhest«, men pointen er stadig den samme: At David fik al sin styrke, fordi han troede på Gud.

Menighedsrådsformand Ejner Skovhus kunne herefter sætte ild til bålet, der i Feldingbjerg var uden heks, og det var måske meget godt, for da sognepræst i Sparkær-Gammelstrup Pastorat Anja Nadybal holdt sin båltale, var det netop med fokus på de grumme skæbner, der engang overgik de rigtige kvinder, der blev brændt levende på bålet.

Kig ikke på koen

I cirka 150 mørke år af Danmarkshistorien fra 1540 til 1693 foregik disse heksebrændinger, og gennem 60 år med Christian 4. som konge lå Danmark helt i top i Europa, hvad angik heksebrændinger.

Når man påtænker, at en kvinde kunne have gjort sig skyldig ved blot at kigge på en ko, der herefter ikke længere gav helt så meget mælk, er det ikke svært at forestille sig, hvor udsatte moderne kvinder i Fjends ville være i dag, hvis vi ikke havde fået gjort op med den praksis.

Efter båltalen stemte alle i med »Vi elsker vort land...«, inden menighedsrådet var vært ved en grillet pølse med øl eller vand.