Venstre på skovtur Ellemann kom til Birkesø

Venstres partiformand tog sig onsdag tid til at besvare spørgsmål fra din lokalavis

13. august 2020, 15:57
Ulrik Wilbek holdt sig i baggrunden, da partiformanden kom til byen, men han gav dog sit besyv med under den efterfølgende debat, da Jakob Ellemann-Jensen onsdag var inviteret til Birkesø af Østfjends Venstre. Foto: Henrik Bagge

Stoholm Der var fuldt hus med 100 gæster, da Østfjends Venstre onsdag havde inviteret til grillpølser og debataften med partiformand Jakob Ellemann-Jensen ved spejderhytten i skoven nær Birkesø.

Men allerede inden formanden indtog scenen kunne arrangørerne notere sig et brag af en aften, idet Jakob Ellemann-Jensen blev modtaget af en langvarig og insisterende salut fra skydebanen tæt på, hvor Stoholm og Omegns Jagtforening holder til og hver onsdag har flugtskydning på programmet.

Og tilsat den opløftende lyd af badende børn i den nærliggende Birkesø kunne man næsten ikke have skabt en mere autentisk kulisse for arrangementet.

Der skulle da også mere end lidt skudsalver til at vælte den tidligere kaptajn i hæren, der selv var hurtig på aftrækkeren, da han leverede et oplagt oplæg til debatten, der kom vidt omkring i de politiske emner og også havde deltagelse af blandt andre MF Kristian Pihl Lorentzen (V) og borgmester i Viborg Kommune Ulrik Wilbek (V).

Som man spørger i vest...

Inden da tog Jakob Ellemann-Jensen sig dog også tid til at besvare et par spørgsmål fra Fjends Folkeblads udsendte, som du kan læse her.

FF: Har du nogensinde været så langt vestpå i Danmark som her?

- Jaaa, det må man sige. Jeg har jo tilbragt en ikke ubetydelig del af min tilværelse noget længere vestpå i Oksbøl, så det har jeg da.

FF: Grunden til, at jeg spørger, er selvfølgelig den evigt tilbagevendende snak om, at partiet er opdelt i et by-Venstre og et land-Venstre. Er det en myte, at det forholder sig sådan?

- Nej, det er ikke en myte. Men det er til gengæld noget, vi skal lade være med at gøre til en svaghed og et stridspunkt. Jeg synes egentlig, at det er en styrke. At det viser en alsidighed i det, vi rummer, og det viser, at vi er liberale mennesker. Og når det går galt for os eller andre, så er det, når man taler det ene ned for at tale det andet op. Og det er der ingen grund til, for København er en glimrende og udmærket by, som er et lokomotiv for Danmark, men kunne ikke fungere uden resten af landet til at sørge for, at der både er dygtige mennesker og noget at spise. Og produktionsdanmark kan heller ikke klare sig uden lokomotivet, så der er en gensidig afhængighed, som vi skal være opmærksomme på at tale pænt om.

FF: Opmærksomheden i dansk politik retter sig meget mod det nationale og meget lidt mod det lokale. Det meste drejer sig om Christiansborg, men det næste valg er jo et kommunalvalg i 2021. Mens vi lige nu står i en Venstre-kommune, hvor meget fokus har I så på, at der skal blive flere af dem?

- Altså, så længe der er færre end 98 Venstre-kommuner i landet, så er der ikke nok. Jeg synes jo, at folk, uanset hvor de bor i Danmark, har fortjent det privilegium, det er, at have en Venstre-ledet kommune. Det er det for Viborg, og det er det også for min egen hjemkommune (Rudersdal, red.). Men selvfølgelig fylder kommunalvalget meget for os, og det kommer det også til næste gang. Der er nogle steder, hvor vi skal have genvundet borgmesterposten, og så er der nogle steder, hvor vi skylder danskerne muligheden for at prøve at opleve det at bo i en Venstre-kommune.

FF: Inger Støjberg har i dag til forhandlinger om fase 4 af genåbningen foreslået muligheden for at tvangsindlægge coronasmittede, som ikke overholder deres hjemmekarantæne. Vil du sige lidt mere om det forslag fra Venstre?

- Det, der er vigtigt, er, at vi er nødt til at have en fornuftig test, opsporing og isolation, så vi undgår, at sygdommen spreder sig, og vi igen får en fuldstændig ødelæggende nedlukning som den, vi så i foråret. Hvad angår testen, mener vi, at man skal have ret til et svar inden for 24 timer. Opsporingen fungerer sådan set meget vel, så det skal vi fortsætte med. Isolation: Jamen, hvis ikke man lader sig isolere, når man er testet positiv, så nytter det jo ikke noget. Og der kan vi se, at der altså er nogle steder, hvor det halter. Det kan vi se i Ringsted, det kan vi se i Aarhus. Og hvis ikke, der er de nødvendige værktøjer til at sikre, at folk opretholder den her isolation, så får vi altså alle sammen et problem. Og derfor er man nødt til også at se på, om vi har de rigtige værktøjer, eller om der er noget, vi skal gøre noget ved.

FF: Jeg interviewede dig også i 2014 (for Århus Stiftstidende, red.), da du lod dig opstille i Århus Sydkredsen. Jeg gav dig en lidt ufin udfordring, da jeg bad dig pege på en politisk modstander, du gerne ville have på dit eget hold. Kan du huske, hvad du svarede?

- Hmmm. Nej, jeg husker ikke, hvem jeg pegede på, men det kunne være mange.

FF: Det var Magnus Heunicke. Du syntes, at det var fedt at se den entusiasme, han lagde for dagen i sit nye job som transportminister. Nu er han så sundhedsminister med corona på programmet. Ville dit svar være det samme i dag?

- Ha ha, nu skal jeg være sød ved Magnus, som har en vanskelig opgave, som jeg ikke skal gøre mig til dommer over. Men jeg vil generelt sige, at der er flere af mine kolleger blandt socialdemokraterne, som jeg har et rigtig godt forhold til, og som jeg ser privat og betragter som mine venner.