3 MENINGER: Tidlig pension

Hvad mener du om regeringens udspil til tidlig pension?

29. august 2020, 11:10
1 af 3 HANS PETER JOHANSEN, SPARKÆR Personligt har jeg den holdning, at hvis folk er nedslidte efter et langt arbejdsliv, så skal man have en mulighed for en tidlig pension. Mig bekendt findes den mulighed allerede, og fordi man har arbejdet i 40 år, behøver man ikke være nedslidt, så derfor mener jeg, at der skal en vurdering til. Det her udspil kommer selvfølgelig kun, fordi »Arnes tur« var et valgtema, der skaffede Socialdemokratiet mange stemmer. Det er svært at vurdere, hvor mange der vil gå tidligt på pension med 13.550 kr. om måneden.
2 af 3 ANNE MARIE LOMBORG, KJELDBJERG Det lyder umiddelbart retfærdigt at give dem med det længste arbejdsliv ret til tidlig tilbagetrækning, men det behøver ikke nødvendigvis at være de mest nedslidte. Det er vel et sundhedstegn at kunne klare hårdt fysisk arbejde i 42 år! De meget nedslidte har sikkert forladt arbejdsmarkedet inden med de præmisser, der nu er for det. Det lyder næsten som efterløn med et nyt navn. Men hvad med sygeplejersken, der måske ikke kan nå 42 aktive arbejdsår pga. uddannelsens længde! Hvad med skolelæreren med de samme betingelser! Ak! Retfærdighed er en svær størrelse!
3 af 3 ANDERS JAKOBSEN, STOHOLM Jeg er bestemt tilhænger af tanken om, at man kan komme på tidligere pension, end de aldersberegninger, der ellers er meldt ud. I forhold til regeringens udspil kan jeg godt være nervøs for, om det rammer fair nok – jeg er bestemt ikke ekspert på området, men der er allerede faggrupper, der har været ude at sige, at deres medlemmer bliver glemt i udspillet. Det er en svær diskussion, for der er naturligvis også økonomiske hensyn at tage, og nu begynder så det politiske slagsmål, så det bliver spændende at se, hvad det ender med.

Regeringen vil indføre en ny ret til tidlig pension. Den indebærer, at de, der er begyndt på arbejdsmarkedet som 17-årige, kan trække sig tilbage tre år før den generelle pensionsalder. Var man 18, er det to år, og var man 19, er det ét år. Ordningen ventes at begynde i 2022, hvor pensionsalderen er 67 år. Det vil sige, at retten til tidlig pension kommer efter 47 års arbejde. Det tal vil stige, når pensionsalderen stiger.

I udspillet er der tale om en rettighed, og deltid og dagpenge tæller med. Den foreslåede ydelse er 13.550 kr/md, og vil koste samfundet omkring 3 mia. kr. om året. Regeringen forventer, at 38.000 kan gå tidligere på pension i 2022.