Landbrug Solen skinner på Skovvejen

Det er en livsstil for familien Kristensen at drive maskinstation

02. september 2020, 05:31
Skovvejens Maskinstation har Claas som sin foretrukne traktor. Bagpå denne her sidder en helt ny Horsch såmaskine, der ifølge Bo Kristensen har kostet »på den forkerte side af en million«. Foto: Henrik Bagge

Mønsted Det har hidtil været et godt år for landmændene, så det har også været et godt år for maskinstationen.

- Det har været en god tørvejsperiode, vi har haft, så det er gået rigtig godt. Men det har så også været presset, fordi vi har haft så mange dage i træk uden stop. Men det har været nogle gode dage, lyder Bo Kristensens positive udtryk for lange dage.

Han er indehaver af Skovvejens Maskinstation i Mønsted, hvor han slog sig ned som selvstændig i 2007 sammen med hustruen Solveig.

Hun er også fuldtids i forretningen, og selv om hun mest passer kontoret, kan hun også finde på at hoppe på en traktor og hjælpe, hvis det brænder på.

De er i det hele taget sammen om alt, og det er ingen tilfældighed, at profilbilledet på firmaets facebookside er parrets bryllupsbillede - taget op ad en Claas Jaguar snitter.

Det kunne tyde på, at Bo Kristensen har en kone, der brænder lige så meget for sagen, som han selv gør.

- Ja, fuldstændig. Næsten mere, griner Bo Kristensen, da avisen møder ham på en mark på Søvsøvej syd for Mønsted.

Også de fire børn i alderen 10-14 år går op i det med liv og sjæl, og ifølge Bo Kristensen er det ikke for meget at betegne det som en livsstil i familien Kristensen at drive maskinstation.

Alt i landbrugsarbejde

Det betyder dog ikke, at de selv gør det hele i firmaet. Med yderligere seks ansatte er Skovvejens Maskinstation godt rustet til at gøre alt i landbrugsarbejde med at snitte græs og majs, høste og så og presse bigballer.

Firmaet har også selv planteavl på 150 hektar forpagtet jord »lidt i alle retninger«, som Bo Kristensen udtrykker det, med noget i både Fly, Finderup og derhjemme omkring.

Bo Kristensen overtog Skovvejens Maskinstation i 2007 fra Niels Jørgen Christensen, men han har været ansat i firmaet siden 1995.

- Jeg gik lidt rundt om mig selv for at finde ud af, om det var det, jeg skulle, men det blev det så, siger Bo Kristensen, der ikke har fortrudt beslutningen.

Dengang var man en lille håndfuld ansatte, og det er altså med årene blevet til omkring det dobbelte.

Også maskinparken er vokset i mellemtiden, og den er for størstedelens vedkommende holdt indenfor det samme mærke.

- Ja, der er lige så stille blevet flere og flere af de grønne her, og dem er vi egentlig blevet glade for, griner Bo Kristensen foran sin Claas traktor.

Bo Kristensen er taget til Søvsøvej for at så olieræddiker, der virker effektivt mod udvaskning af kvælstof.

- Han er økolog, ham her, så han ser en god værdi i at så det til med olieræddiker, der giver en gødningsværdi, når det pløjes ned igen. Og så vil han nok så rug i det allerede her til efteråret eller også byg til foråret, siger Bo Kristensen, der nok også kommer til at stå for det, når den tid kommer.

Går ikke ned på udstyr

Såning kommer i det hele taget til at fylde meget på menukortet resten af året, og så er det jo godt, at Bo Kristensen har udstyret i orden.

Bagpå Claas-traktoren er nemlig spændt det nyeste stykke legetøj i maskinparken, en Horsch såmaskine.

Den kan klare fire arbejdsgange ad gangen, så den både kan så korn og græsfrø og give både fast gødning og flydende ammoniak på en gang, hvor man før risikerede, at man skulle hen over det samme stykke jord tre-fire gange for at få gjort det samme.

- Så det er jo besparende i både brændstof og arbejdstid og alt muligt. Så det er sådan set godt nok, siger Bo Kristensen, der lige må rømme sig engang, inden han svarer på, hvad sådan et svin koster.

- Ja, den koster så på den forkerte side af en million.